Több magyar harcolhat az Iszlám Állam ellen

Infostart
2017. június 13. 17:44
Meghosszabbítja és növeli hozzájárulását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban Magyarország.

Bár az összes ellenzéki frakció elutasította, három független képviselő – az Együtt két politikusa, Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs, valamint a liberális Fodor Gábor – szavazatával már megszerezték az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni magyar szerepvállalás kibővítéséhez szükséges kétharmados támogatást a kormánypártok a Házban.

„Meghosszabbítjuk a mandátumot, és 50 fővel növeljük is a magyar katonai küldöttség létszámát” - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Így már egy legfeljebb 200 - váltási időszakban 400 – fős katonai kontingenst állomásoztathat Magyarország az Iraki Köztársaság területén, amely

katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lát el

2019. december 31-ig.

A külügyi tárca vezetőjének e témáról is tartott napirend előtti felszólalására reagálva röviddel a döntés előtt Harangozó Tamás a szocialisták részéről bizonytalan hátterűnek nevezte a kormány döntését, és nem támogatta a szerepvállalás meghosszabbítását.

„A bizottsági ülésünkön világossá vált, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak fogalma sincs, hogy miért megyünk ki, hányan megyünk pontosan, miért, mennyiből, kinek a felkérésére, ezért ilyen bizonytalan helyzetben a döntés felelősségében nem tudunk önökkel osztozni” - fejtette ki.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője egyetértett a kormánypárti politikusokkal, hogy az Iszlám Állam veszélyt jelent, ám a magyar szerepvállalás megerősítésének szükségességében nem.

„Ez egy cinikus és álságos nagyhatalmi politika, színjáték, amelyben mi nem kockáztathatjuk a magyar emberek életét. Katonailag oldják meg a problémát azok, akik okozták, Magyarországnak az a feladata, hogy humanitárius segítségnyújtásban, egy nemzetközi összefogásban részt vállaljon” - vélekedett.

Hadházy Ákos, az LMP képviselője úgy vélte, hogy NATO-felhatalmazás nélkül nem támogatható a szerepvállalás.

„Az önök diplomáciai renoméját teljesen lerombolták, nyilvánvaló, hogy kompenzálni akarnak egy ilyen javaslattal” - emelte ki.

Magyarország az Egyesült Államok felkérésére - az Országgyűlés akkori döntése nyomán - 2015-ben csatlakozott az Iszlám Állam elleni nemzetközi misszióhoz.