eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az Uniós csúcs, a magyar pénzek és az ukrán EU-tárgyalások. Bóka János, Inforádió, Aréna

2023.12.19. 18:15
Milyen döntések születtek a decemberi EU-csúcson? Mit jelent, hogy engedélyt ad a csatlakozási tárgyalásokat előkészítő tárgyalásokra Ukrajnával és Moldovával? Milyen további, egyhangú Európai Tanács-döntések kellenek a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez?

Mi a bővítési biztos feladata ezeknek a lépéseknek az előkészítéséhez? Mi volt a hét feltétel, amely a tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges? Hány feltételt teljesített a Bizottság szerint Ukrajna? Miért gondolja azt Magyarország, hogy a hétből egy feltétel sem teljesült? Miért javasolta a feltételek nem teljesülése ellenére mégis a Bizottság a tagjelölti státuszt? Miért nem kellett az előzetesen meghatározott feltételeket sem teljesíteni? Hogyan puhítja fel

Milyen előzménye van az „üres székek politikájának” az EU-döntéshozatalok történetében? Mi az üzenete a magyar miniszterelnök politikai gesztusának a saját álláspontját illetően, illetve az Unió működésképességének fenntartása érdekében? Mit jelent az, hogy az általunk rossznak tartott döntésért a politikai felelősséget nem vállaljuk, de a közös szimbolikus döntéshozatalt nem akadályozzuk? Miért vétóztuk meg a közös hét éves költségvetés módosítását?

Melyik tagállamok blokkolják Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak előrehaladását és milyen technikákkal? Miért nem halad a nyugat-balkáni bővítés úgy, ahogy a szimbolikus keleti bővítés? Mi a szerb álláspont a csatlakozás ügyében? Mi lehetne a szerbiai magyarság szerepe a csatlakozási folyamatban?

Mi a magyar javaslat Ukrajna EU-s finanszírozása esetén? Miért gondolja az a magyar kormány, hogy ne a hét éves uniós költségvetés négy hátralévő évének keretén belül, hanem költségvetésen kívül, transzparensen jelenjen meg Ukrajna finanszírozása? Hány évre lehet előre tervezni Ukrajna esetében? Van-e áthidaló megoldási javaslata a magyar kabinetnek?

Miért most, fél évvel az Európai Parlamenti választások és az új EU-Bizottság megalakulása előtt akarja áterőltetni Ukrajna négy évre előretekintő finanszírozásának eldöntését a Bizottság? Mennyi pótbefizetést igényelne ez? Politikai vagy költségvetési időnyomás alatt áll Budapest? Hány más politikai töréspont van ezen kívül a költségvetés módosításának ügyében?

Mennyi pénzt szabadított fel most a brüsszeli Bizottság a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból? Mikor érkezik meg ténylegesen a most megítélt 10,2 milliárd euró a magyar számlákra? Hány napja van a Bizottságnak a magyar kormány által előfinanszírozott, és most lehívott tételek kiutalására? Milyen további feltételekkel szabadítja fel az Unió a további tételeket? Milyen feltételeket támaszt a Bizottság Lengyelország esetében, és hogyan változhat ez az új lengyel kormány megalakulását követően? Egy könnyített eljárás a lengyelek esetében lehet precedens a magyar esetre is?

Milyen prioritásokat határozott meg a 2024. július 1-én kezdődő magyar EU-elnökség időszakára a kormány? Mit jelent konkrétan az európai gazdasági versenyképesség erősítéséről szóló célkitűzés? Milyen komplex eszközök vannak az európai demográfiai folyamatok megfordítására? Hogyan függ ezzel össze a vidékfejlesztési és agrárpolitika?

Milyen mandátuma van a lejáró parlamentnek és Bizottságnak a 2024. június EP-választás után? Mennyire korlátozottak a lejárt Bizottság jogkörei? Milyen szintig cserélődik a bizottsági apparátus a választás után? Milyen vastag a brüsszeli politikai szint?

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.19-én. A beszélgetőtárs Exterde Tibor, a szerkesztő Módos Márton. Podcast.

×
×
×