eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Politikai lövészárkok egykor és ma. Stumpf István, Inforádió, Aréna

2023.12.06. 18:00
Hol húzódtak a politikai lövészárkok a rendszerváltáskor, és hol vannak ma? Ha ma alapítana politikatudományi iskolát, mint anno 40 éve a Bibó István Szakkolégiumot és 30 éve a Századvég Politikai Iskolát, melyek volnának a legfontosabb tantárgyak, mi volna a legfontosabb tudás, amit a ma és a jövő politikusainak el kéne sajátítani? Annak idején a Századvég után megalapították a Nemzeti Érdek folyóiratot, ennek ma mi volna a tartalma? Mi a magyar nemzeti érdek, hogyan lehet meghatározni?

Létezik-e ma még politikai baloldal és jobboldal? Milyen identitás-forradalmak zajlanak a nyugati politikában? Mi váltotta fel a munkavállalókat képviselő hagyományos baloldalt, hogyan lett a mindenféle kisebbségek védelme a legfontosabb törekvés? Hogyan tért át a hagyomány, a nemzet és a család értékek védelmére a politikai jobboldal? Mutat-e valamiféle tendenciát, jövőképet a hollandiai választási eredmény, és az azt követő nehézkes kormányalakítás?

Hogyan változtatta meg a politikai kommunikációt az internet és a közösségi média? Hogyan változott az elit irányította társadalom egy elitet kihívó társadalommá? Hogyan befolyásolja a közvéleményt a fake-news, az álhírek világa? Milyen hidat épített anno a Bibó Szakkolégium, a Századvég folyóirat majd politikai iskola a korábbi törésvonalak, például a népies-urbánus ellentét fölött, és melyek az új törésvonalak? Lehet-e sikeres a politika értéktartalom, politikai vízió, a nemzeti érdek hiteles megfogalmazása és képviselete nélkül? Változott-e ez az elmúlt harminc évben?

Mennyiben más a mai Európa, mint amelyet 30 évvel ezelőtt példaképnek láttunk? Melyek ma a legfontosabb politikai, stratégiai törésvonalak Európában? Európai föderalizmus vagy nemzetállamok Európája? Melyek a szuverenista megközelítés fontosabb céljai és megoldási javaslatai, és látható-e a föderalista törekvések kimenetele? Miért fontos a német alkotmánybíróság határozata, amely felülbírálta a luxemburgi EU-bíróság döntését?
Mi a kapitalista gazdasági modellek jövője? Érvényes-e még a korábbi nyugati jóléti, piacgazdasági modell? Melyik nyugati kapitalista modell marad fenntartható? Mennyiben mások a közép-európai országok egy-egy fejlődési fázis kihagyásával előállt lehetőségei az osztrák-német, a skandináv, vagy a mediterrán modellekhez képest? Milyen jóléti paradigmaváltás előtt áll Európa?

Mit jelent ma a zöldpolitika? Van-e jobb vagy baloldali zöldpolitika? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság az iparban és az agráriumban?

Milyen új törésvonalakat hozott a Nyugat-európai társadalmakba a bevándorlás és a lassan 15 százalékos iszlám kisebbség? Hogyan hozta felszínre ezeket a tendenciákat az izraeli háború és a nyomában kitört demonstrációk, tüntetések?

Stumpf István egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és ex-kancelláriaminiszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.06-án. A beszélgetőtárs Exterde Tibor, a szerkesztésben részt vett Módos Márton. Podcast.

×
×
×