eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Állami vagy magánegészségügy? Alternatíva vagy vetélytárs? Ficzere Andrea, Inforádió, Aréna

2023.11.23. 18:00
Miért és mikor választják a betegek a magánellátást az állami egészségügy helyett? Alternatíva vagy versenytárs a két ellátási lehetőség? Milyen kérdések és igények merülhetnek fel a betegek részéről? Hogyan tájékozódhat ma a beteg? Kihez forduljon a bajával? Mi a beteg lehetősége és felelőssége?

Melyek a magán- és állami intézmények sajátosságai, lehetőségei és korlátai? Milyen a hozzáférhetőség és a betegbiztonság? Hol tart az állami ellátórendszer a COVID alatt felhalmozódott várólisták ledolgozásában? Mennyit romlott a társadalom egészségügyi állapota a COVID alatt? Hány beteg kerül vissza a magánellátásból az állami ellátórendszerbe?

Honnan vannak orvosok a magánellátó rendszerben? Dolgozhat-e egy orvos mindkét szektorban? Dolgozhat-e egy orvos két állami intézményben is? Hogyan hat mindez például a nőgyógyászati szakmára? Hol érdemes szülni? Lehet-e orvost választani? Mi lesz a magánrendelőkben végzett terhesgondozással? Miért esik vissza a szülések száma az állami intézményekben?

Van, vagy lesz-e elég orvos a jövőben? Kell-e minden egészségügyi intézményben ennyi osztályt, szakterületet működtetni? A fizikai közelség, vagy a teljeskörű szakmai és eszközellátottság a fontosabb a valóban hatékony kórházi betegellátáshoz? Mikor lehet elválasztani az aktív egészségügyi ellátást a szociális, vagy hospice-ellátástól?

Van-e elég ápoló, szakdolgozó a rendszerben? Hogyan lehet megoldani a szakdolgozók utánpótlását? Miért fontos, hogy a társadalom továbbra is megbecsülje ezt a hivatást?

Mekkora korlátot jelent ma a kórházak kapacitásában a korábban bevezetett teljesítmény-volumenkorlát (tvk) illetve az inflációt nem követő finanszírozási bázis?

Hol találunk, ha egyáltalán találunk elérhető pszichológust/pszichiátert? Van-e esély arra, hogy belátható időn belül vizsgálatra/ellátásra kerüljön a beteg? Miért növekedett meg a Covid-járvány után a mentális segítségre szoruló gyerekek száma?

Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány elnöke, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, az Uzsoki Kórház főigazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.11.23-án. Podcast.

×
×
×