eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Zöldenergia: Új napelem és szélerőmű szabályok. Lantos Csaba, Inforádió, Aréna

2023.11.22. 18:00
Mi az a zöldenergia, és mi a jelentősége a jövő szempontjából? Miért rendkívül különleges „termék” a villamos energia, az áram? Mit lehet kezdeni azzal az árammal, amit adott időpillanatban nem fogyasztunk el? Miért fontos az áramtárolás képessége, és hogyan függnek össze a Magyaroszágon létesülő akkumulátor-gyárak a zöld gazdasággal? Miért kezelik együtt a január elsején induló lakossági és ipari napelem-pályázatok az áramtermelés és a tárolás kérdését? Kiknek lesz érdemes pályázni, és mit kell megvalósítani? Mi lesz a korábbi pályázatok győzteseivel?

Hogyan alakul a szélerőművek új szabályozása? Mennyi lesz a lakott területtől kötelezően megtartandó új védőtávolság? Milyen magassági korlátok lesznek? Mi a helyi közösségek szerepe az engedélyezésben? A Kárpát-medencében fekvő Magyarország melyik része alkalmas a szélkerekek telepítésére a széljárás okán? Hogyan lehet a zöldenergia-mixet jól kiegészíteni a szélenergiával, és hány megawatt energiát lehet így termelni?

Hol építhetnénk az energia tárolására alkalmas vízerőművet? Milyen fejlesztés szükséges az országos nagyfeszültségű hálózatban, hogy be tudja csatornázni a megnövekvő termelést és fogyasztást? Milyen fejlesztések szükségesek a háztartásokat ellátó kisfeszültségű elosztóhálózatban, hogy az egyes áramkörök bírják a megnövekedett forgalmat? A lakossági áramkörök hány százaléka alkalmas erre, és hol lehet utánanézni, hogy az egyes területeken milyen az áramhálózat? Milyen gyakran kell felülvizsgálni a kisfeszültségű áramköröket, hogy folyamatosan bírják a dinamikusan növekvő termelést?

Változhatnak-e jövőre a rezsicsökkentési árkulcsok és mennyiségek? Leköveti-e a csökkenő fogyasztást a kedvezményes lakossági gáz- és áramfogyasztás mennyiségének meghatározása?

Mi az új víziközmű-szabályozás lényege? Hogyan lehet egyszerűsíteni az 1700 létesítményből, és jelenleg 39 szolgáltatóból álló hálózatot? Mikor és hogyan meg végbe a további koncentráció a szektorban? Hogyan lehet bepótolni az elmaradt infrastrukturális beruházásokat?

Lehet-e csökkenteni a területi vízdíj-áreltéréseket, ki lehet-e küszöbölni a 49 szeres árkülönbséget? Hogyan változik januártól a közületi vízdíjak rendszere? Hogyan lehet a lakossági rezsivédelem fenntartása mellett egységes díjat bevezetni országszerte a közületi felhasználóknak? Hogyan lehet a befolyó forrásokból korszerűsíteni a hálózatot és csökkenteni a hálózati vízveszteséget? Milyen kompenzációs mechanizmusok lépnek életbe a nyereséges és veszteséges víziközmű-társaságok költségeinek és gazdálkodásának kiegyenlítésére?

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.05.02-án. Podcast.

×
×
×