eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gázai offenzíva? Kockázatok és következmények. Resperger István, InfoRádió, Aréna

2023.10.25. 18:00
Gázai offenzíva?
Hogyan indíthat szárazföldi támadást Izrael a magas védelmi fallal elkülönített Gázai övezetben? Mi a támadás három fázisa? Hogyan lehet elkerülni a civil áldozatokat? Mennyire félő az, hogy a Hamász civileket használ élő pajzsként, és kórházakat, mecseteket fedezéknek? Milyen rakétái, páncéltörő rakétái és drónjai vannak a Hamásznak? Mennyire szükséges ezekhez mai high-tech irányítás? Kockázatok és következmények. Hogyan szigetelte el a Gázai övezetet Izrael és Egyiptom katonailag és informatikailag? Milyen széles hadműveleti sávot hagytak a gázai határ körül?

Milyen precíziós eszközei vannak az izraeli hadseregnek? Milyen eszközöket tudnak használni felderítésre és precíziós csapásmérésre? Milyen helikopter és tüzérségi eszközök, sorozatvetők állnak a rendelkezésükre? Mire ment eddig az izraeli hadsereg a 7500 regisztrált légi- és tüzérségi csapással?

Mit tud kezdeni az izraeli hadsereg a több száz kilométeres Gáza alatti alagútrendszerrel? Hogyan tudnak előre haladni a saját maguk által lebombázott vagy felrobbantott épületek romjaitól? Milyen harcrendben lehet előre haladni a városi harcban? Mi a szerepe a földradaroknak, drónoknak és egyéb felderítő eszközöknek? Mit lát a hálózat-központú hadviselésben az élen haladó katona? Hogyan deríti ki a behatoló katona, hogy ki a civil, ki lehet a fegyveres? Mi lesz a szerepe a médiának a közelharcokban?

Hogyan vannak felszerelve a behatoló és a védekező csapatok? Véd-e bármi az aknák és a robbanó csapdák ellen? Milyen eszközök vannak mindkét oldalon az alagutakban zajló harchoz? Mi lesz a szerepe a hang-, fény- és ködgránátoknak? Hogyan kalkulálhatnak az alagutakban fogva tartott túszokkal? Van-e izraeli katonai doktrína a túszokkal kapcsolatban? Az izraeli hadsereg mennyiben van kiképezve helységharcra? Hogyan készülnek fel a Hamász harcosai a támadásra? Ki képzi ki a Hamász fegyvereseit a városi ellenállásra és a tűzharcra? Mennyire érték az ember az izraeli hadseregben?
Hol kell még készenlétben állnia az izraeli légierőnek és hadseregnek a libanoni határon és Ciszjordániában? Mér-e további megelőző csapásokat Izrael libanoni és szíriai célpontokra? Mi a szerepe Iránnak, és miért mentek a térségbe az amerikai hadsereg rakéta-elhárításra is képes hadihajói? Milyen orosz gyártmányú hiperszonikus rakétái vannak Iránnak, és milyen védelmet nyújt ezek ellen a Patriot rakétákkal felszerelt izraeli Vaskupola? Érdeke-e Iránnak a direkt háborús részvétel, vagy jobban segíti a céljait a Hamász és Hezbollah segítségével vívott proxy-háború?

Lehet-e a nemzetközi jognak megfelelő katonai precíziós csapásokat végrehajtani ilyen sűrűn lakott területen? Mi számít háborús bűncselekménynek? Mit jelent a katonai szükségszerűség? Mi lehet az izraeli hadsereg célja? Mi jelenthet győzelmet? Mi a Hamász célja? Le lehet-e győzni a Hamász katonai szárnyát úgy, hogy a politikai szárnya tovább működjön? Van-e végállapota ennek a helyzetnek? Milyen helyzet állhat elő a harci cselekmények után? Milyen biztonsági erőket kell állomásoztatni a területen, hogy megelőzzék a terrortámadásokat? Hogyan lehet újraépíteni és élhetővé tenni a palesztinoknak megmaradt területet?

Hogyan működik a Vaskupola védelmi rendszer? Hogyan tudta túlterhelni, és ezzel sebezhetővé tenni az 5000 kilőtt rakétával a Hamász, és mik ennek a biztonságpolitikai következményei? Mennyibe került a Hamász támadó rakétája, és mennyibe kerül egy-egy Tamir védelmi rakéta? Honnan pótolja Izrael a kilőtt rakétákat? Milyen eszközei vannak a Hamásznak, és honnan szerezte be őket, és hogyan pótolja őket? Milyen hatótávolsága van az Iron Beam izraeli lézerfegyvernek?

Érthető-e az a kegyetlenség, amelyekkel ebben a terrortámadásban, vagy a bahmuti ostromnál eljártak a katonák? Használhattak-e harci drogokat a katonáknál vagy a terroristáknál? Hogyan lehet az ellenállás és a terrorizmus alapjául szolgáló nyomort felszámolni, hogy hosszabb távon biztosítani lehessen a békét? Van-e esély a kétállami megoldásra?

Mi a következménye az izraeli háborúnak az ukrán frontra? Mi következik a kifulladt ukrán támadás után? Miért kapnak nagyobb hatótávolságú rakétákat az ukránok? Miért szerelték fel az orosz vadászbombázókat nagy hatótávolságú Kinjal-rakétákkal? Marad-e elég haderő télre az ukrán oldalon? Jut-e még nyugati hadieszköz támogatás Ukrajnának? Marad-e elég lőszer Ukrajna tüzérségi támogatására? Mi lehet az orosz cél a télen?

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.25-én. Podcast.

×
×
×