eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hatalmas a lengyel választások tétje. Mitrovics Miklós, Inforádió, Aréna

2023.10.14. 16:30
Milyen a lengyel választási rendszer? Hány párt indul mind a 41 választókerületben? Miért nincsenek egyéni jelöltek? Melyik az a hat lista, amely a közvélemény-kutatások szerint esélyes a 460 fős alsóházba, a Szejm-be jutásra? A 100 tagú lengyel felsőházban, ahol eddig sem volt kormánypárti többség, csak egyéni jelöltek indulnak, ellenzék koordináltan indul. Mi a szenátus szerepe a törvények elfogadásában/megvétózásában? Mire jó a Szenátus törvénykezdeményezési joga? Mennyivel erősebb az elnök pozíciója, mint a Szenátusé, és mennyivel erősebb a vétója?

Milyen helyzetből várják a választásokat a kormánypártok? Milyen a PIS (Jog és Igazgságosság), illetve a vele szövetséges kisebb pártok helyzete? Mi az ellenzéki Polgári Koalíció pártjainak programja? Mennyire erős a Harmadik Út listája? Mit jelent a közös pártlistás együttműködés a résztvevő pártok későbbi parlamenti szereplése szempontjából?

Miről szólt a két oldal kampánya? Miért kritizálták az ellenzéki oldalon is Donald Tusk-ot, az ellenzéki Polgári Koalíció miniszterelnök-jelöltjét, korábbi miniszterelnököt? Miért nem talált helyette senkit közös jelöltnek az ellenzék? Mi volt a négy évvel ezelőtti ellenzéki vereség oka, és miért kellett Tusk-ot visszahívni?

Mi a négy kérdésből álló népszavazás szerepe a kampányban? Mik a kérdések? Mikor érvényes és mikor eredményes a népszavazás? Hol erősebb a kutatások szerint a kormányoldal, és hol az ellenzék? Miért élet-halál harc mindkét tábor számára a választás? Mi az Európai Unióval és a migrációval kapcsolatos témák szerepe? Hogyan befolyásolja a kampánytematikát az orosz-ukrán háború és az ukrán menekültek helyzete? Hogyan jelenik meg az utolsó kampánynapokban az izraeli háború ügye?

Mitrovics Miklós, történész, az NKE Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.11.13-án. Podcast.


×
×
×