eur:
388.52
usd:
360.63
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan folytatódik a véres izraeli háború? Kaiser Ferenc, Inforádió, Aréna

2023.10.10. 19:31
Hogyan folytatódik a véres izraeli háború?
Hogyan érhette ennyire készületlenül Izraelt a palesztin Hamasz gerillaszervezet terrorakciója, pont a Jom-Kippuri háború 50. évfordulóján? Mi volt a Hamasz elterelő taktikájának kulcsa? Miért hitte el Izrael, hogy a gázai övezetet kormányzó Hamasz terrorszervezetből kormányzó párttá alakul? Milyen támadások terelték el Izrael figyelmét Ciszjordániában, ahol az Iszlám Dzsihád szervezet okozott fegyveres konfliktusokat?

Hogyan sikerült papírcetlikkel, ősi szervezési módszerekkel kicselezni a terroristáknak az izraeli elektronikus elhárítás figyelmét? Miért nem figyelt Izrael az egyiptomi hírszerzéstől jövő figyelmeztetésekre? Hogyan tudott a Hamasz így bespájzolni rakétákból egy szinte teljesen lezárt határokkal körülvett területen? Mit tanultak a palesztinok az orosz-ukrán háború légelhárító rakétákat számban felülmúló, drónfelhős támadásaiból, hogy kijátsszák az izraeli Vaskupola védelmi rendszert? Miért nem tudott a biztosnak hitt légvédelmi megsemmisítő rendszer mit kezdeni az egy órán belül becsapódó közel ötezer rakétával? Hogyan lehet a Kasszam-rakétákat háztartási eszközökből is összeállítani? Honnan jöhetett a rakétákhoz szükséges haditechnikai tudás és hadi alkatrész? Érkezhettek-e a Hamaszhoz nyugati könnyűfegyverek az orosz-ukrán háborúban Ukrajnának szállított kontingensekből?

Hány harcosa lehetett a Hamasznak, és mennyien estek el az október 7-e óta tartó izraeli tüzérségi csapásokban? Mennyiben azonos a Hamasz a gázai övezetet vezető palesztin hatóság tisztségviselőivel, és miben különböznek a Hamasz harcosai? Milyen fegyvereik vannak? Hányféle forrásból lehetnek fegyverek a közel-keleti gerillacsoportoknál?

Hogyan tud egy reguláris hadsereg fellépni egy lakosság körében megbúvó gerillacsoporttal szemben? Hogyan lehet házról-házra átfésülni a Gázai Övezet két és fél millió lakosa között a fegyvereseket? Mennyi civil áldozatot okozhat ez? Hogyan lehet az egész palesztin lakosság élő pajzs és túsz a gerillák kezében? Milyen sors várhat a Hamasz kezébe került izraeli túszokra? Városi harcban mennyire lehetnek hatékonyak a Hamasz fegyverei? Hogyan tehetik pokollá a behatoló csapatok életét, kézifegyverekkel, öngyilkos merényletekkel, és hány civil életbe kerülhet mindez a palesztinok között?

Mire valók a különleges műveleti katonák, és mi a feladatuk a reguláris erőknek? Hány kiképzett tartalékost mozgósított Izrael? Meddig áll a nyugati világ Izrael mellett, és mikor fogyhat el az erkölcsi támogatás, ha az izraeli válaszcsapások után egyre több a palesztin civil áldozat? Milyen visszatartó erőt jelenthet egy hosszú időn át tartó, sok áldozattal járó háborútól az Egyesült Államok iraki és afganisztáni kudarca? Kiéheztetheti-e a gázai övezetbe zárt két és fél millió embert Izrael, és ki tud-e provokálni ezzel a palesztin fegyveres csoportok közötti belháborút? Kevesebb palesztin polgári áldozatot hozhat-e egy újonnan felálló, izraeli egységkormány? Hova menekülhetnek a kerítéssel és tengerrel körbezárt palesztin civilek, mikor Egyiptom is lezárta a határt? Kötelező volna-e a nemzetközi hadi jog alapján Izraelnek és Egyiptomnak humanitárius folyósót nyitni a menekülők számára? Befogadnák-e őket a többi arab országban? Elengedné-e a Hamasz a civileket? Kötelező-e beengednie Izraelnek a harmadik országból érkező humanitárius segítséget a blokád mögé? Hogyan lehet édesvizet előállítani a víz-sótalanító üzemekben áram nélkül?

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati egyetem docense az Inforádió Aréna című műsorában 2023.10.10-én. Podcast.

×
×
×