eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Planet Budapest. A fenntartható élelmiszer-gazdaság. Áder János, Inforádió, Aréna

2023.10.01. 10:51
Miért a mezőgazdaság, az élelmiszer és az lett élelmiszer-termelés fenntarthatósága lett a kiemelt téma a Planet Budapest nemzetközi fenntarthatósági expo központi témája? Miért teszi a kérdés különösen aktuálissá az aszály és a háború? Miért fontos az orosz-ukrán háború a világ, és főleg Afrika élelmiszer-ellátása szempontjából?

Miért romlik a talaj minősége Magyarországon? Miért keletkezik porvihar, amely súlyos balesetekhez vezet? Miért romlik emiatt a megtermelt élelmiszerek minősége? Kellően ellenőrzött-e a Magyarországra és Európába importált élelmiszerek minősége? Hogyan minél nagyobb mennyiségben lehet helyi alapanyagból, egészséges élelmiszert készíteni?

Hogyan lehet a most ismert, a fenntarthatóságot nem szolgáló mezőgazdasági termelési technológiák, pl. szántás nélkül is hatékonyan termelni? Hogyan lehet a megszokott gyakorlatokat, technológiákat megváltoztatni? Hogyan lehet az Uniós csatlakozáskor elszenvedett hét éves hátrányt, (ameddig a magyar gazdák nem egyenlő módon részesedtek az Uniós forrásokból) ledolgozni? Milyen támogatásokat lehet kapni a nemrég beszerzett technológiák, gépek még újabbra cserélésére? Mivel érjük el, hogy a Magyarországra belépő folyók tisztábban hagyják el az országot, mint ahogy érkeztek?

Hogyan lehetne ott megjeleníteni a termeléssel máshol okozott károk (externáliák, környezeti hatások) költségét, ahol a kár keletkezik? Ki fizeti a társadalmi károkat? Mi erről Nordhaus Nobel-díjas közgazdász véleménye? Megoldható-e ez lokálisan? Létre lehet-e erre hozni globális megegyezést?

Milyen megoldásokat mutat be a Planet Budapest fenntarthatósági expo a fogyasztók védelmére? Milyen applikációk segíthetik a takarékoskodást? Mit csináljunk a fáradt étolajjal? Tényleg visszavisszük-e a benzinkútra?

Hogyan lesz környezetileg fenntartható a növekvő számban gyarapodó hazai akkumulátorgyárak termelése? Milyen védelmet jelentenek az uniós és a magyar környezetvédelmi előírások? Mennyire fontos az ellenőrzés következetessége és gyakorisága? Hogy lehet zárt rendszerben kezelni a hűtővizet? Milyen szerepe lesz Paks 2-nek a magyar energiamixben?

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.29. Podcast

×
×
×