eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Írók, ételek, életek. Írói fogások Szellem a fazékból II. Vinkó József, Inforádió, Aréna

2023.09.29. 18:15
Írók, ételek, életek Lehet teli hassal regényt írni? A pörköltet vagy a húsmentes ételt kedveli a múzsa? Mit utált a legjobban Petőfi, és mivel lehetett Krúdyt levenni a lábáról?

Milyen bort iszik Maigret? Megközelíthető-e egy írói életmű a szerző gyomra felől? Hol ér össze a kultúra és a gasztrokultúra? Milyen egy író gasztro-portréja? Mit evett, hogyan főzött Arany János, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Márai Sándor, Petri György, Szabó Magda és más kiemelkedő íróink? Hogyan befolyásolta a gyomor állapota az irodalmi műveket? Hogyan függ össze a hasfájás és az alkotáslélektan? A girhes vagy a jóllakott költő alkot-e nagyobb irodalmi műveket? Milyen csomagot várt József Attila a nővérétől Párizsba? Miért volt az, hogy Petri György főzött, de nem evett? Hol van Petri ki nem adott szakácskönyvének kézirata? Mi a Gundel-Márai-palacsinta titka? Miért nincsenek magyar étel-legendák? Jobb-e legenda-gyártónak lenni, mint legenda-rombolónak?

Evés, főzés, írás – gasztrokritika és a gasztrokritika kritikája a szerencsésebb nemzeteknél és nálunk. Miért pont ez a húsz alkotó került a kötetbe? Mit ad hozzá a piac hangulata, a kofák nyelvezete az irodalomban megjelenő figurákhoz? Miért fontos, hogy legyen egy nemzetnek gasztro-története is?

Mi a Krúdy-legenda háttere? Ínyenc volt-e, vagy csak ínyenc módon mesélt az ételekről? Főzőtt-e, és írt-e recepteket az író maga? Milyen fűszereket hordott magával a vendéglőbe is Krúdy, vagy Berda József?

Mennyire volt kifinomult Jókai Mórék konyhája? Milyen pezsgőt ittak Jókaiék a verébpecsenyéhez? Evett-e Jókai Mór Jókai-bablevest? Miért kisétkűek a nagy ínyencek? Melyik magyar írók főztek megszállottan? Kik voltak azok, akik csak ettek, de nem főztek? Van-e olyan, hogy kritikai gasztro-íróportré?

Vinkó József, író, gasztronómus, főszerkesztő beszél az Inforádió Aréna c. műsorában Szellem a fazékból II. – Írói fogások című, szeptemberben megjelent kötetéről 2023.09.29-én. Podcast.

×
×
×