eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hőhullám, aszály, villámárvíz, szélsőséges időjárás, migráció. Ürge-Vorsatz Diana, Inforádió, Aréna

2023.08.11. 09:08
Szélsőséges időjárási jelenségek, kánikula, árvíz, - ez az új időjárási normalitás? Vagy ennél csak rosszabb lesz? Mennyire modellezhető, hogy egy-egy fok melegedés miatt mennyivel lesz kiszámíthatatlanabb az időjárás?

Mennyit változott az elmúlt 10 ezer évben a Föld éghajlata? Meddig volt stabilan 1 fokon belül a változás? Mennyire gyorsult fel a változás az elmúlt időszakban? Milyen gazdasági, vagyonbeli és emberélet-beli károkat okoz az egyre extrémebb időjárás?

Mennyire fenyegetik Európát a hőhullámok? Mennyivel volt melegebb az idei július, ami most az egész világon valaha mért hónap, a tavalyi rekord-júliusnál? Milyen lehetőségek vannak az alkalmazkodásra a vagyonvédelemben és a környezetvédelemben? Hogyan érinti az éghajlat-változás a biztosítói üzletágat? Hogyan érinti Magyaroszágot? Mire számthatunk: hőséghullámok, aszályosodás, villámárvizek, hirtelen csapadék?

Mennyire növeli meg az éghajlatváltozás a migrációs nyomást? Hány milliárd embert érint az, hogy a jelenlegi lakóhelye fizikailag élhetetlenné válik? Hogyan szűkül a föld biológiai sokszínűsége? A gerincesek hány fajra korlátozódtak a földön? Hogyan hat a járványok terjedésére az, hogy a legtöbb gerinces a földön ma az emberi faj és a haszonállatok? Hogyan hat a járványok terjedésére a globalizáció? Miért válhat elterjedt betegséggé Magyarországon a nílusi láz? A globális kereskedelem mennyivel járul hozzá a járványok terjedéséhez és a környezetszennyezéshez, káros kibocsájtáshoz? Meg kell-e minden terméknek tennie több százezer kilométert azért, hogy pár forinttal olcsóbb legyen? Tanultunk-e bármit a globális értékláncok kártékonyságáról a pandémia után?

Hogyan tudunk elmozdulni az egyre több felhalmozás felől a jobb életminőség, stabil kapcsolatok és kevesebb fogyasztás irányába? Mennyire manipulálja az emberiséget a kereskedelmi érdekek és a reklámokkal manipulált vágyak világa? Meg lehet-e a gazdaságban fékezni a folyamatos növekedési kényszert? Hogy lehet a több profit helyett a jobb élet szlogenjét megvalósítani a gazdasági szereplőknél?

Mi a hosszantartó boldogságok titka? Hogyan tudjuk a szükséges időt megteremteni? Miért nem elégíti ki az emberek boldogságszükségletét a drágán megvett gyors boldogságok amerikai modellje? Miért fontosabb a munkahelyi szabadság, a GYES-GYED stb., a szociális háló, mint a magas fizetés? Hogyan segíthetnek a megosztott közlekedési rendszerek a városi életben? Mely iparágak és mely földrészek a legszennyezőbbek most? A kínai szennyezés, kibocsájtás oka mennyiben a világ többi részének a fogyasztása? Miért a leggazdagabbak a leginkább felelősek a kibocsájtás növekedéséért?

Miért a talaj visszajavítása, szervesanyag-tartalmának növelése az egyik legjobb megoldás a víztárolásra, az öntözés kiváltására? Mi az ENSz Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) feladata és jogosítványa?

Ürge-Vorsatz Diana fizikus, éghajlatkutató, egyetemi tanár az ENSz Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023. 08.10-én. Podcast.

×
×
×