eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Áttörhet-e az AfD a következő német és EP-választásokon? Kiss J. László, Inforádió, Aréna

2023.08.03. 18:15
Hogyan szerepelhet a mai közvélemény kutatások alapján a jövő évi három német tartományi, illetve az EP-választáson az Alternative für Deutschland (AfD) párt? Mi okozza az AfD népszerűségének növekedését? Van-e esélye annak, hogy először önkormányzati szinten, majd tartományi vagy akár országos szinten is koalícióképessé válik, vagy a többi párt továbbra is összefog ellene? Protest, vagy programpárt ma a 23%-os népszerűségű AfD? Az erősödés folyamatának, a néppárttá válásnak kezdete vagy vége a mostani népszerűség? Mennyire különböznek az egykori NDK tartományaiban a pártpreferenciák, mint a nyugati tartományokban? Mi az oka a különbségeknek? Mik az AfD-program népszerű elemei? Miért mondja azt az AfD, hogy nem csak a kormány, hanem az ellenzék ellenzéke is egyben? Mi az AfD álláspontja a német emlékezetpolitkáról?

Miért nem találkozik a közvélemény elvárásaival a nyugati pártok programja? Mekkora rés van a hivatalos Wilkommenskultur-t képviselő menekültpárti nyugati álláspont és a rasszistának bélyegzett migrációellenes álláspont között? Miért nem a CDU profitál a hárompárti koalíció gyengeségéből? Segíthet-e a CDU-nak az, hogy lecserélte a főtitkárát, illetve a Zöldeket nevezte meg legfőbb ellenfeleként? Miért kell Friedich Merz CDU-elnöknek azonnal visszakoznia minden markánsabb nyilatkozata után? Hány volt CDU-s lépett már át az AfD-be?

Mennyit vesztettek a politikai identitásukból a szövetségi kormánykoalíció pártjai? Mit tud tenni az öt tartományi választást elbukó FDP a saját arculatának visszanyeréséért?

Milyen állapotban van a német gazdaság? Kibírja-e a Zöldek által erőltetett radikális ökoszoicális átlakítást a német ipar? Mi lesz az energiaintenzív iparágakkal, elhagyják-e Németországot, sőt, Európát? Mennyire reális a Zöldek programja? Bírják-e a háztartások és a gazdaság az erőltetett zöldítést? Mennyi hitelt kell felvennie a német államnak az erőltetett zöld átállás finanszírozására? Mennyire áll a német sajtó a Zöldek nyomása alatt?

Mi az AfD programja az Európa Parlamenti választásokra? Miért gondolják azt, hogy az Unió nem demokratikus képződmény? Mit értenek a demokrácia-deficit, és a kompetencia-visszaépítés alatt? Ki az AfD leendő Spitzenkandidat-ja? Mit jelent a víziójukban a Hazák Európája? Hol állnak a globalistás vs. szuverenisták vitában? Miért akarják lazítani a nyugati kötődést, és mi a viszonyuk Oroszországhoz? Miért bírálja az AfD az európai szankciós politikát? Miért akarják helyreállítani a felrobbantott Északi Áramlat 2. gázvezetéket? Miért terjed túl az AfD-n az Oroszországot megértők csoportja? Hogy kerül a német nemzeti érdekek elsődlegességét hangsúlyozó csoportba Klaus von Dohnánnyi volt hamburgi főpolgármester, neves SPD-politikus? Mennyit segíthet az EP-repreneztáció az AfD nemzetközi hálózatának kiépítéséhez? Abbamarad-e a német Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos fellépése az AfD ellen? Miért mondják az, hogy az AfD nem csak Németország, hanem egész Európa számára alternatívát kínál?

Miért növekedett meg az EP-választások tétje Németországban? Elvezethet-e az EP-választási szereplés a jelzőlámpa kormánykoalíció idő előtti felbomlásához?

Kiss J. László a budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.08.03-án. Podcast.

×
×
×