eur:
389.04
usd:
362.23
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Lesz-e tavaszi hadjárat az amerikai tervek kiszivárgása után? Resperger István, Inforádió, Aréna

2023.04.17. 18:05

Lesz-e tavaszi ukrán hadjárat az amerikai tervek kiszivárgása után? Mit lehet tudni a kiszivárgott dokumentumokról, mennyi az információ és mennyi a dezinformáció ezekben? Lehet-e önálló szivárogtató az elfogott amerikai nemzeti gárdista? Mozoghat-e elektronikus úton a haditerv, vagy részei? Dekonspirálja-e a terepen mozgó ügynököket a kiszivárgott dokumentum-sorozat? Mit üzennek a dokumentumok az ellenségeknek, és mit üzen vajon a barátoknak, szövetségeseknek?
Miért hallgatja le az Egyesült Államok a szövetségeseit is?

Mi a bahmuti állóháború, vérszivattyú jelentősége a háború kimenetele szempontjából? Mi a Wagner-csoport megerősítésének és Jevgenyij Prigozsin növekvő belpolitikai aktivitásának a szerepe az orosz belpolitika szempontjából? Hogyan készülnek az oroszok a várható ukrán offenzívára? Látszik-e most az, hogy mi az orosz területszerzési ambíciók külső határa? Mi az, amit az oroszok mindenképpen meg akarnak tartani maguknak? A rendkívül erőltetett tempójú kiképzésekkel, és a rendkívül eltérő harci járművekből hogyan tudnak hatékony, együttműködő kötelékeket alakítani az ukránok? Mögé tudják-e tenni a megfelelő logisztikát, a lőszer, üzemanyag, harcjármű-alkatrészek tekintetében? Hány százalék emberi és technikai tartalékkal kell számolni egy harckocsi-offenzíva tervezésekor?

Hogyan lehet egy harckocsi-offenzívát elrejteni az orosz technika elől? Mennyire maradt az elmúlt hónapok jelentős aktivitása után hatékony az orosz rakéta-ütőerő? Meddig kell számolni az ukrán raszputyica, a tél nyomán előállt sártenger blokkoló hatásával?

Eldőlt-e a bahmuti csata a folyamatos intenzív orosz tüzérségi támadások nyomán? Kinek mennyi tartalékja van, milyen utánpótlást tudnak sorozással előállítani? Miért van szüksége az oroszoknak az elektronikus sorozásra? Mennyire hat az orosz hátországban a folyamatos sorozás és a május 9-i, „győzelem napi” díszszemle elhalasztása?

Több mint 400 nappal a háború kitörése után mi jelenthet győzelmet bármelyik félnek? Az új nyugati eszközökkel közelebb kerülhet-e Ukrajna a krími félsziget támadásához, illetve esetleges elfoglalásához, vagy csak zaklatni tudják az orosz erőket? Van-e bámelyik félnek terve arra, hogy hogy tudja majd pótolni a háborús ember- és anyagi veszteséget? Honnan lesz munkaerő Ukrajna újjáépítésére? Lehet-e látni, mit történik az Ukrajnába küldött hatalmas mennyiségű fegyverrel, első sorban a nehezen követhető könnyűfegyverzettel?

Mi a jelentősége az újra előtérbe került orosz atomfenyegetésnek? Működik-e a korábbi forró drót az amerikai és orosz titkosszolgálatok között? Használhat-e Moszkva atomfegyvert orosz kisebbségek lakta területen?

Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az InfoRádió Aréna c. műsorában 2023.04-17-én. Podcast.

×
×
×