eur:
389.15
usd:
361.99
bux:
68479.51
2024. május 8. szerda Mihály

Túl vagyunk-e a gázválságon? Mit hozhat a következő tél? Pletser Tamás, Inforádió Aréna

2023.04.13. 20:02
Milyen nehézségeket és kockázatokat hozhat a következő tél az energiaellátásban? Hogyan lehet 2023-ban pótolni a korábbi években még beérkező vezetékes orosz földgázt? Mennyire fenntarható az idei tél fogyasztás-csökkenése? Milyen kockázatot jelent Kína és Ázsia növekedő gazdaságának növekedő energia- és cseppfolyós földgáz igénye? Mekkora fogyasztás-növekedést adhat az újra beinduló vegyipar és műtrágya-gyártás? Milyen gázfogyasztási igénye lesz a megújuló energiákat kiszabályozó gázerőműveknek?
Hogyan és milyen forrásokból pótolja Európa az orosz fölgázt? Milyen tartalékok vannak a biogáz-termelésben? Milyen forrásokból, milyen szállítási útvonallal tudja Magyarország kiváltani az orosz földgázt? Hogyan áll a magyar és az európai gáztározók feltöltése?
Mi várható a benzin és dízel-piacon a következő hónapokban? Hogyan tudja kikerülni Oroszország az indiai, kínai, törökországi vagy akár szenegáli reexporttal a finomított orosz olajra kivetett 8. EU-szankciós csomagot, és mennyivel drágítja meg ez az európaiaknak a beszerzést? Mi az igazi célja az eredetileg az amerikai pénzügyminisztériumban kitalált szankcióknak, és hogyan hatnak ezek az orosz bevételek csökkentésére? Miért nem az a fő érdek, hogy a termék ne jusson el a vevőhöz, hanem az, hogy az oroszoknak kevesebb bevétele legyen? Hogyan tudja az OPEC ennek ellenére fenntartani a 80 dollár körüli világpiaci olajárat a termelés visszafogásával? Mennyi az amerikai palaolaj-kitermelés árbefolyásoló hatása?

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.04.13-án. Podcast.

×
×
×