eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háború, újratöltve? Mi várható 2023-ban? Mit tanultak a felek? Resperger István, Inforádió Aréna

2023.02.09. 18:00

Mi várható az orosz-ukrán háború második évében? Miben újítottak az oroszok a harcászati stratégiában 2023-ban? Mi volt a háború első évének öt fázisa? Miért vannak még mindig tüzérségi fölényben az oroszok? Mi lesz a szerepe 2023-ban a Wagner-csoportnak az orosz hadseregben? Mi a Wagner-zsoldosok szerepe a helységharcban?
Várható-e orosz offenzíva a háború első évfordulóján? Mi a Belorussziával közös orosz hadgyakorlatok szerepe az ukrán erők megosztásában? Hogyan tudják újra és újra előrébb tolni az arcvonalat az orosz erők? Mit jelent a harcászatban a Vlagyimir Putyin által is emlegetett „tyúklépés-stratégia”?
Milyen személyi utánpótlása van a harcoló feleknek? Mikor vetik be az oroszok a 300 ezer behívott és a télen kiképzett tartalékost? Milyen tartalékai maradtak Ukrajnának?
Miben változott az orosz hadvezetés a 2023-as év elejére? Geraszimov hadseregtábornok belépése mit változtatott a stratégiában? Rövidebb vezetési láncolat , új technikai megoldások?
Miért az időnyerés az ukrán stratéga lényege? Kitart-e a védvonal az újabb nyugati eszközök beérkezéséig? Leopard, Abrams, Bradley, Striker, Challenger, AMX 10 -es – mikor érkeznek meg az ígért új eszközök, a különböző harckocsik? Mennyi idő lesz a kiképzés az új járművekre? Mikorra tudnak közös manővereket is elsajátítani? Milyen nehézséget okoz a nyugati eszközök különbözősége? Mennyiben alkalmasak a nyugati eszközök a sáros ukrán hadszíntérre, a folyamatos használatra?
Ezekkel szemben milyen új hadieszközöket vethet be 2023-ban Oroszország? Milyen eszközök kellenek a felőrlő-háborúhoz? Miért tévedtek a nyugati elemzők abban, hogy az oroszok kifogyhatnak a lőszerből? Iszkander, Kalibr, Kinjal, Armata – mi az oroszok rakétáinak és szupertankjainak a szerepe a második évben? Miért küldték ki a rakétahordozó fregattokat a tengerre?

Mennyiben használják a fegyverek tesztelésére, és mennyiben készletkisöprésre a nyugati hadi szállítók az orosz-ukrán háborút? Miért nem kivitelezhető az ukrán légvédelem teljes feleszerelése Patriot-rakétákkal? A klasszikus 20. századi fegyverek mellett mi lesz a szerepe 2023-ban a legmodernebb technológiának? Hogyan tudják harcászati szinten használni a műholdas, drónos felderítést? Hogyan tudják az oroszok olcsó iráni drónokkal kilövetni a méregdrága amerikai légvédelmi rakétákat? A műholdas, drónos, mesterséges intelligencia-vezérléses harcászat mellett is miért marad a harcmezők királynője a tüzérség és a gyalogság? Milyen tapasztalatokat használ fel a NATO, és hogyan erősödhet meg 2023-ban?

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, az NKE katonai nemzetbiztonsági tanszékének vezetője az InfoRádió Aréna c. műsorában 2023.02.09-én. Podcast.

×
×
×