eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hogyan alakul át az üzemanyag-piac? Mit okoznak az újabb EU-szankciók? Pletser Tamás,InfoRádió Aréna

2022.12.08. 18:00
Helyreáll-e a magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piac az ársapka kivezetése után? Miért nem ugyanaz a piac lesz ez már, mint az orosz-ukrán háború előtt? Mi történik a fehér benzinkutakkal? Ki lesz az új, nagy szereplő a színes oldalon? Ki lép a Lukoil helyére? A kis kutak számának csökkenése csökkenti-e az árversenyt, feljebb tolja-e az árszintet? Messzebbre kell-e ezután autózni a tankolásért? Visszatér-e a bizalom a piacra?
Milyen brent-átlagár várható 2023-ban? Miért van évek óta dízelhiány Európában? Hogyan fokozza ezt a február 5-én életbe lépő újabb embargó? Honnan tudja Európa pótolni az orosz gázolajat az amúgy is 10% körüli hiánnyal küzdő piacon? Lesz-e elég finomítói kapacitás a gázolaj-igényekre? Mennyi dízelt finomít a MOL Százhalombattán?
Mi határozza meg a nemzetközi üzemanyagárakat? Mi a genovai piaci ár? Miért ehhez áraz Európa? Hol csapódik le a Brent-olaj és az orosz uráli olaj beszerzési árának különbsége? Milyen ciklusokban optimalizálnak a kőolaj-kereskedők? Miért halmozódtak fel a finomítói leállások a COVID-alatt, és miért kell most két év karbantartást bepótolni? Milyen szerepet játszik a vízi szállítás az európai finomított termék, üzemanyag-ellátásban? Mi a Duna szerepe? Schwechat-Csepeli lefejtő állomás
Milyen embargós lépések léptek életbe december 5-én az orosz kőolaj tengeri szállítására és az orosz olajra vonatkozó ársapkára? Az ársapka az ural- és a Szokol-olaj piaci ára fölött, vagy alatta van jelenleg? Milyen gyakran vizsgálják felül? Megkerülhetőek-e az EU-szankciók? Milyen hajókat vásárolnak fel az oroszok? Mennyi olajat visz el a Szuez-Max-hajó? Kik az orosz olaj új vásárlói? Sikerült-e teljes egészében pótolnia Moszkvának az európai vevőket? Okoztak-e ténylegesen kárt a szankciók Oroszországnak? Hol állhatnak elő olajtanker-dugók? Mi a helyzet a Boszporuszon?
Mire kell felkészülni a február 5-i embargó után? Milyen finomított termékek nem lesznek behozhatóak? Hogyan fokozza ez tovább az európai dízel-hiányt? Miért nem hozhat be a pozsonyi finomítóból
×
×
×