Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Tragikus rekord: közel 500 embert öltek meg a libanoni légicsapások

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 24. 10:25
Kedd hajnalra a helyi hatóságok szerint 492 főre nőtt a libanoni célpontok ellen folyó izraeli offenzíva halottjainak száma, az áldozatok között 35 gyermek is van. Az izraeliek azt állították, hogy megölték a terrorszervezet egyik fontos parancsnokát és fegyverraktárakat robbantottak fel.

Halálos nap volt a hétfői Libanon számára. A politikailag és vallásilag megosztott ország azzal szembesült, hogy egyik parlamenti pártja – a hadseregként is működő Hezbollah – miatt Izrael pusztító erejű légitámadásokat mér rá.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint estig 492 ember, köztük 35 gyerek, 58 nő és mentőszolgálatosok haltak meg. A sérültek száma meghaladta az 1600-at.

Daniel Hagari izraeli ellentengernagy úgy reagált, hogy a polgári áldozatok ténye „tragédia”, és hogy „országa körültekintő módon” próbálja csökkenteni a civil áldozatok számát. (Hasonlót mond az izraeli hadsereg Gáza esetében is, ahol már több tízezer, a tavaly októberi Hamász-terrortámadás után indított IDF-offenzíva halottainak a száma.)

Hagari azzal próbálta magyarázni a nagyszámú libanoni halottat, hogy „sok Hezbollah terrorista halt meg, akik ama fegyverek közelében voltak, amelyeket célba vettünk”.

Videofelvételeken valóban lehetett látni másodlagos robbanásokat – annak jeleként, hogy a légicsapások robbanóanyag- vagy lőszerraktárat találtak telibe. Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy a bejelentett áldozatok közül tényleg olyan sokan voltak-e ezeknek a célpontoknak a közelében – ahogy Izrael állítja –, és többségükben tényleg nem polgári személyek voltak-e.

A külföldön terrorszervezetként számontartott síita Hezbollah – amely tavaly október óta lövi Izrael északi részét, több tízezer ember evakuálását előidézve – Irán távolból irányított „proxi hadereje” a zsidó állam határán.

Szakértők szerint Teherán a rakétákkal állig felfegyverzett Hezbollahhal az oldalán tud nyomást gyakorolni Izraelre. Azért nem engedi Teherán a libanoni terrorszervezetnek, hogy az legjobb fegyvereit bevetve bosszút álljon a múlt heti csipogókat és rádióadó-vevőket felrobbantó tömeges támadásokért és a síita körzetek bombázásáért, mert akkor elhasználná legjobb fegyvereit.

Viszont a Hezbollah továbbra is kisebb hatóerejű rakétáival veszi célba Izraelt, de már próbál „mélyebben” is belőni; a tengerparti Haifa is immár célpont. Az elmúlt este nyolc hullámban lőtték Izraelt.

Az izraeliek közben közölték, hogy a libanoni főváros, Bejrút is a célpontjuk, ahol kiterjedt síita negyedek találhatók, és hogy hétfőn 800 célpontra csaptak le.

Az egyik cél Ali Karaki, a Hezbollah déli frontparancsnoka volt, akiről a csoport azt állította, hogy jól van és biztonságos helyre vitték. Viszont elismerte egy másik parancsnoka, Mahmúd el Nader halálát.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy üzenetben azt mondta: „nem Libanon népével, hanem a Hezbollahhal harcolunk... menjenek biztonságos helyre!” – mindez azonban későn jött az ismeretlen számú civilnek, aki meghalt a légicsapásokban.

Közben a közel-keleti helyzet miatt aggódó Egyesült Államok – illetékesek szerint – „kisszámú” további katonát küld a régióba, a már odavezényeltek mellé.