Nyitókép: Robert Fico hivatalos Facebook-oldala

Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 14. 11:09
Kedd este közel 20 ezren tüntettek Pozsonyban a szlovák kormány közelmúltban meghozott döntései ellen. A demonstrálók bírálták a kultúrán belül kialakult helyzetet, a kulturális intézmények személycseréit, illetve a jogállamiság iránti aggodalmuknak adtak hangot. A tüntetést a két legerősebb ellenzéki párt szervezte.

Szlovákiában amellett, hogy az időjárás újabb hőmérsékleti rekordokat produkál, politikai téren is izzik a levegő. A múlt héten a Fico-kormány kulturális minisztere, Martina Šimkovičová indoklás nélkül menesztette tisztségéből a Szlovák Nemzeti Színház igazgatóját, valamint a Szlovák Nemzeti Galéria vezetőjét, kedden pedig visszahívta a Művészeti Alap tanácsának három tagját. A kulturális élet képviselői bírálják a tárcavezető döntését, ahogy a közelmúltban tett más lépéseit, mint például a közmédia függetlenségének korlátozását is. A kabinet másik nagy vihart kiváltó lépése pedig az volt, hogy Boris Susko igazságügyi miniszter egy bírált jogintézmény segítségével szabadlábra engedte a korrupcióért jogerősen elítélt korábbi különleges ügyészt. Dušan Kováčik nyolc helyett két év után szabadulhatott a börtönből.

A kormány lépéseire reagálva két ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia és a liberális Szabadság és Szolidaritás tiltakozó nagygyűlést szervezett kedden este Pozsonyban, amelyen a hőség ellenére közel 20 ezren gyűltek össze. A demonstráción résztvevők elsősorban a kulturális miniszter távozását követelték, de a két ellenzéki párt az igazságügyi miniszter parlamenti leváltására is készül. „Robert Fico kormányfőnek még ma le kellene adnia a javaslatát a két miniszter, Martina Šimkovičová és Boris Susko leváltására a köztársasági elnöknek” – jelentette ki Branislav Gröhling, a Szabadság és Szolidaritás elnöke a tüntetés kezdetén tartott tájékoztatóján.

Robert Fico már a múlt héten kiállt a két tárcavezető mellett. A miniszterelnök szerint Boris Susko jogszerűen járt el, amikor kiengedte a börtönből a volt különleges ügyészt, Martina Šimkovičovának pedig joga van személyi változásokat eszközölni a minisztériumban. A kormányfő szerint mindkét minisztere a törvény paragrafusával összhangban járt el.

A szlovákiai politikai eseményekről rangos brit lapok is beszámoltak a napokban. A The Times a miniszterelnökkel kapcsolatban azt írta, az ellene elkövetett merényletkísérlet után autokrácia felé vezeti Szlovákiát. Martina Šimkovičová kulturális minisztert „idegengyűlölő és homofób kijelentéseiről ismert televíziós műsorvezetőként” jellemezték, és azt is megemlítették, hogy a tárcavezető rendőrségi vizsgálatot akart indítani egy szlovákiai magyar művésszel szemben, aki az év elején petíciót indított a távozása érdekében. A The Guardian a miniszter hivatalba lépése utáni legelső intézkedéséről is beszámolt, amely során helyreállította a kulturális kapcsolatokat Moszkvával, melyeket Eduard Heger kormánya a 2022-ben kitört ukrajnai inváziót követően függesztett fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást