Nyitókép: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

Megint összeült a COBRA, újabb rendbontások várhatók

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 7. 07:29
„Egy héten belül elítélnek” – erre figyelmeztette az angliai rendbontókat a brit kormányfő. Keir Starmer rövid időn belül a második kormányzati válságtanácskozást tartotta. A rendőrség közben 30 különböző tüntetésről kapott információt.

Néhány nap alatt második tanácskozását tartotta kedd este a brit kormány válságstábja, a COBRA (Cabinet Office Briefing Rooms), aminek hátterében a hármas gyermekgyilkosság nyomán kirobbant bevándorló- és muszlimellenes tüntetések állnak.

Keir Starmer brit miniszterelnök arra figyelmeztette a lázongókat, hogy nagyon gyorsan, akár egy héten belül elítélhetik őket. Közben rendőrségi források azt közölték a Sky Newsnak, hogy 30, szerdára tervezett megmozdulásról kaptak információt. Ezek némelyike során „ügyvédi irodákat” akarnak megtámadni. Az egyik lehetséges helyszín Liverpool déli része, ahol a rendőrség két napra oszlatási jogkört kapott.

A lázongókat többek között az a vélekedés hajtja, hogy a rendőrség „kétszintű” rendfenntartást végez, azaz

sokkal elnézőbb a nem fehér etnikai csoportok tagjaival szemben, mint velük.

Utóbbi kifejezést az egykori brexitvezér, Nigel Farage, valamint Elon Musk, a világ leggazdagabb embere, az X közösségi média platform gazdája használta.

A brit főügyészség vezetője azt mondta: minden jogi lépést megtesznek, hogy börtönbe küldjék a rendbontások résztvevőit. Az ügyészek készek a terrorellenes törvényeket is alkalmazni. Stephen Parkinson felkavarónak nevezte, hogy tizenévesek is megjelentek a lázongásokon.

A kormányzat válságstábja, a COBRA ülése után Keir Starmer miniszterelnök megismételte: „aki érintett, az a törvény teljes szigorát fogja érezni. Eddig 400 embert tartóztattak le és 100 ellen már vádat emeltek – egyesek esetében online tevékenység miatt. Elég kemény üzenet a résztvevőknek, hogy egy héten belül elítélhetik őket” – fogalmazott.

Közben Elon Musk ismét keményen bírálta Starmert a rendbontások kezelése miatt, azzal vádolva meg őt, hogy csak az etnikai kisebbségek védelme érdekli.

A brit médiát bejárta az a felvétel, amin azt látni, hogy egy muszlim fiatalokból álló, palesztin zászlóval vonuló csoport megtámadott egy birminghami pubot. Egy kint álló férfit

úgy megrugdosták, hogy leszakadt a mája. Később bocsánatot kértek tőle, de nem fogadta el.

Jelentések szerint egy nagyobb csoport eredetileg azért gyűlt össze, hogy muszlim tulajdonú kisboltokat és egy mecsetet védjen meg. Olyan híresztelést hallottak, hogy szélsőjobbos tüntetők készültek rájuk támadni. Amikor ez elmaradt, egy erőszakos csoport egy pubhoz vonult, abban a hitben, hogy ott iszogatnak a szélsőséges Angol Védelmi Liga tagjai.

A helyi muszlim közösség tagjai később videót adtak ki, amelyben elnézést kértek, és azt mondták: „a támadás nem tükrözi a közösség igazi arcát”. Közben a YouGov felmérése úgy találta, hogy a britek közel fele szerint a miniszterelnök rosszul kezeli a helyzetet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megint összeült a COBRA, újabb rendbontások várhatók
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást