Nyitókép: MTI/AP/Izraeli miniszterelnöki hivatal/Avi Ohayon

Rendőröket kellett bevetni, súlyos tiltakozás Benjamin Netanjahu amerikai kongresszusi beszéde előtt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 24. 17:09
Washingtonban tömeges tiltakozások kezdődtek az izraeli kormányfő tervezett kongresszusi beszéde előtt. Benjamin Netanjahut „háborús bűnösnek” nevezte Bernie Sanders egykori demokrata párti elnökaspiráns. Közben a Kongresszus elől rendőrök vittek el tüntetőket.

Helyi idő szerint szerda délutánra tervezték Benjamin Netanjahu beszédét az amerikai Kongresszus előtt és hétfői érkezése óta csak fokozódott az ellenséges hangulat. Az Egyesült Államok hagyományosan Izrael legszorosabb szövetségese. A tavalyi, dél-izraeli terrortámadások nyomán indult gázai háború miatt azonban még Amerikában is példátlan tiltakozás indult – köztük a korábbi, néhol erőszakba torkolló egyetemfoglalásokkal.

Netanjahu azért is érezheti, hogy másképp fúj a szél, mert Joe Biden elnöknek az elnökválasztási kampányból való visszalépése után az Izraelt nyíltabban bíráló Kamala Harris lépett elő potenciális elnökjelöltként. Harris már előre jelezte, hogy „más programja miatt” nem lesz ott az izraeli kormányfő kongresszusi beszédén, amit egyesek „bojkottnak” neveztek. Teljesen azonban nem zárkózott el, mert csütörtökön, Bidennel együtt találkozik vele.

Pénteken Netanjahu Donald Trumpot látogatja meg. Bár elnöksége alatt Trump az izraeli keményvonalasok kedvére téve, de külföldön bírált lépéssel Jeruzsálembe telepítette az amerikai követséget, tudósítók szerint mára kritikusabb lett Izraellel szemben.

Hétfőn tüntetők jelentek meg Netanjahu szállodájánál, kedden pedig több száz tiltakozó kezdett ülősztrájkot egy kongresszusi épületben. Az eseményt a Zsidó hang a békéért nevű csoport szervezte, amelynek hívei „Nem az én nevemben” feliratú vörös pólókban jelentek meg, és azt kántálták, hogy „Hagyjátok élni Gázát!” X-oldalán a szervezet „Izrael felfegyverzése és a gázai palesztinok elleni népirtás leállítását” követelte.

A rendőrök először figyelmeztették őket, majd megkezdődtek a letartóztatások. Hivatalos adat nem volt az őrizetbe vettek számáról, de a szervezet szerint „400 embert, köztük több tucat rabbit” vittek el. Egy republikánus képviselő azt állította, hogy a tiltakozók „erőszakoskodtak, irodák ajtaját verték, kiabáltak és megpróbáltak behatolni”.

Miközben a Hamász által elrabolt izraeli túszok rokonai és támogatóik – körülbelül 150-en – szintén tüntetettek, hogy Netanjahu kössön alkut és hazatérhessenek a túszok, Izraellel szimpatizáló, de tűzszünetet követelő tüntetők is megjelentek az utcákon.

A zsidó származású Bernie Sanders volt demokrata, immár független szenátor – és volt elnökjelölt-aspiráns – keddi kongresszusi felszólalásában „egy szélsőjobboldali kormány vezetőjének” nevezte Netanjahut. „Különleges nap lesz. Első ízben ér olyan megtiszteltetés egy háborús bűnöst, hogy az Egyesült Államok kongresszusa előtt szólalhat fel” – tette hozzá.

Hírek szerint Kamala Harris mellett több demokrata képviselő is bojkottálni készült az ülést, viszont fogadja Netanjahut Mike Johnson republikánus házelnök és Chuck Schumer szenátusi elnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendőröket kellett bevetni, súlyos tiltakozás Benjamin Netanjahu amerikai kongresszusi beszéde előtt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást