Nyitókép: Robert Fico hivatalos Facebook-oldala

Robert Fico az olajszállítások leállításáról: Szlovákia nem akar az ukrán–orosz kapcsolatok túsza lenni

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 22. 15:02
A szlovák kormányfő szombaton telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán kormányfővel a kőolaj-ellátásról, miután a legújabb ukrán szankciók miatt az orosz Lukoil Szlovákia felé is leállította a szállításait.

A Barátság kőolajvezeték déli ága nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia és Csehország felé is szállítja az orosz nyersolajat, a most felmerült probléma így ezeket az államokat is érinti, amit a szlovák gazdasági tárca múlt héten csütörtökön ismert el – írja a pozsonyi Új Szó napilap.

„Ukrajna Szlovákia felé is leállította a Lukoiltól származó kőolaj szállítását, ami a pozsonyi Slovnaft olajfinomítót is érinti” – ismerte el a lapnak Mária Pavlusík, a szlovák gazdasági minisztérium szóvivője. „A Transpetrol kőolajszállító társaság adatai szerint az orosz olaj szállítása Szlovákiába nem állt le.

A Slovnaft információi szerint a probléma egy bizonyos beszállítóval, a Lukoillal van, amely Ukrajnában szankciós listára került” – tette hozzá Pavlusík. A többi orosz exportőrtől származó olajszállítmányok, amelyek nem szerepelnek a jelenleg kibővített ukrán szankciós listán, zökkenőmentesen érkeznek.

A hosszú távú ellátási hiány negatívan érinthetné a pozsonyi finomítót. Annak ellenére ugyanis, hogy a Slovnaft fokozatosan átállt alternatív beszállítókra, nyersolajának a kétharmadát még mindig Oroszországból szerzi be. A gazdasági minisztérium azonban hozzátette, hogy bár a Lukoil szállította a pozsonyi finomítóba a kőolaj egy részét, a Slovnaft más társaságtól is biztosította az orosz kőolaj szállítását, és alternatív forrásokból is rendelt utánpótlást. „Mindezek ellenére a gazdasági minisztérium regisztrálja a problémát, és egyeztet az ukrán partnereivel” – tette hozzá a minisztérium szóvivője.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán kormányfővel a kőolajellátásról.

Az ukrán szankció miatt a magyar Mol Csoporthoz tartozó Slovnaft 40 százalékkal kevesebb olajat kap, mint amennyire szüksége lenne.

Ez nemcsak a szlovák piacot, hanem az Ukrajnába irányuló gázolajszállításokat is veszélyezteti, amelyek az ukrán fogyasztás közel tizedét teszik ki – áll a Szlovák Kormányhivatal közleményében, amely szerint Robert Fico a telefonbeszélgetés során bírálta az értelmetlen szankciókat, és azt mondta, hogy Szlovákia nem kíván túsza lenni az ukrán–orosz kapcsolatoknak.

Robert Fico szerint az orosz Lukoil felvétele a szankciós listára csupán egy újabb példa azon értelmetlen szankciókra, amelyek nem Oroszországot, hanem bizonyos uniós tagállamokat sújtanak, ezt pedig a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte. Hozzátette: az elmúlt napokban minderről a kormány illetékes tagjaival és a Mol képviselőivel is tárgyalt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Robert Fico az olajszállítások leállításáról: Szlovákia nem akar az ukrán–orosz kapcsolatok túsza lenni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást