Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 18. 11:28
Donald Trump világosan üzent azzal, hogy a bizonyos körökben elszigetelődéspártinak nevezett James David Vance ohiói szenátor lett az alelnökjelöltje. Egyre többen aggódnak Európában amiatt, hogy a második Trump-elnökség gyengítené a biztonsági kapcsolatokat, valamint Ukrajna támogatását is.

J. D. Vance, a volt amerikai tengerészgyalogos nem a diplomáciai finomkodás híve. Donald Trump alelnökjelöltje korábban „lehitlerezte” a volt amerikai elnököt, de mára hűséges hívévé vált. A héten azzal a megjegyzésével borzolta a kedélyeket, hogy megfogalmazása szerint az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese, Nagy-Britannia a munkáspárti kormány alatt „a világ első iszlamista atomhatalma” lehet.

Az ohiói szenátor korábban olyan kijelentést is tett, amely szerint Európa számára az amerikai biztonsági védőernyő egy mankó, ami arra jó, hogy ne igyekezzen maga lépéseket tenni a védelméért. Az is köztudott J. D. Vance-ről, hogy

az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás egyik legnagyobb bírálója, nemrég egy cikkében abszurdnak nevezte, hogy Washington nem tárgyal Moszkvával.

Donald Trump alelnökjelölti választása fokozta a szövetségesek aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy gyengülhet Európa védelme – írja a Financial Times. „Ha Trumpot megválasztják, és a Vance által preferált politikát viszi majd, akkor bejelentheti a NATO megszüntetését, vagy legalábbis az amerikai vezetés felmondását” – mondta Rob Johnson, aki a brit védelmi minisztérium volt elemzője. „Ez lenne a jel Oroszország felé, hogy egy évtizeden belül – Kínával együttműködve – megerősítheti magát, így pedig nagyobb nyomást gyakorolhat a NATO-ra. Egy nagyon sötét időszakba lépünk” – tette hozzá.

J. D. Vance alelnökjelöltségére reagálva Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának volt vezetője azt posztolta az X-en, hogy „több pezsgősüveg fog pukkanni a Kremlben. Felkészült-e Európa és az Egyesült Királyság?”

Olaf Scholz német kancellár jóval óvatosabb volt: ő méltatta Vance Hillbilly elégia című memoárját, ami könnyekig meghatotta. Viszont hozzátette: „tragikus, hogy Donald Trump volt konzervatív ellenfele, aki olyan élesen látja az amerikai társadalom igazságtalanságait, tüzes szószólójává vált ennek a jobboldali populistának”.

Sok európai illetékes amiatt is aggódik, hogy ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, akkor J. D. Vance támogatásával akár további vámokat is kivethet az európai importra, vagy visszafoghatja Kijev támogatását.

Nils Schmid, a kormányzó német szociáldemokraták külügyi szóvivője Donald Trumpnál is radikálisabbnak tartja az Ukrajna támogatásának felfüggesztését követelő J. D. Vance-t, és emlékeztetett, hogy

a szenátor korábban azt mondta: Kijevnek területekről kellene lemondania a háború leállításáért,

amit Vlagyimir Putyin orosz elnök is feltételként szabott ki a lehetséges béketárgyalások megkezdésével kapcsolatban.

„Egy olyan személy, aki nyíltan kimondta, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az oroszoknak, nem a legjobb képviselője az amerikai politikának”– közölte Inna Szovszun, a Golosz nevű liberális ukrán párt törvényhozója, aki hozzátette: „Oroszország a közös ellenségünk”. A Financial Times ugyanakkor megemlíti, hogy néhány európai ország több politikusa is üdvözölte J. D. Vance jelölését, külön kiemelték Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter A béke reménye című Facebook-posztját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást