Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico szívesen tartott volna Orbán Viktorral

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 8. 07:43
A progresszív és liberális ideológiák ellen szólalt fel Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki az ukrajnai háború lehetséges megoldásáról is beszélt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt méltatta. A kormányfő másodszor szerepelt a nyilvánosság előtt az ellene elkövetett májusi merénylet óta.

Robert Fico először egy, a közösségi médiába feltöltött videófelvételen beszélt a június 8-i EP-választások előtt, pénteken pedig a Dévény várában Szent Cirill és Metód hittérítők érkezésének 1161. évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségen állt a pódiumra és mondott beszédet.

„Együtt kell egy óriási gátat építenünk az értelmetlen progresszív és liberális ideológiák ellen, amelyek rákként terjednek. Ezek az ideológiák, amelyek talán csak tegnapelőtt keletkeztek, kárt tesznek az országunkban” – jelentette ki beszédében a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ellenük való védekezéshez közös politikai akaratra van szükség és az alkotmány módosításában is megoldást lát.

Robert Fico arra is kitért, hogy a társadalom megosztott, ezért csökkenteni kell a feszültséget. Elmondta, az embereknek el kell gondolkodni azon, hogy mit tehetnének azért, hogy ne ismétlődjön meg a májusi merénylet. „Európa és Szlovákia soha nem voltak annyira megosztottak, mint most” – jegyezte meg. A kormányfő bírálta a médiát, mivel szerinte az bagatellizálja a két hittérítő, Cirill és Metód örökségét. Ezt az örökségét a szlovák miniszterelnök egy nagy fához hasonlította, amely a hit, a jóság, a bölcsesség és a megbocsátás üzenetével befolyásolja az embereket Szlovákiában már tizenkét évszázada.

Ismét hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében béketárgyalásokra van szükség. A kormányfő elismerően szólt Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, amiért ellátogatott Kijevbe, majd Moszkvába is. „Ha az egészségi állapotom megengedte volna, nagyon szívesen csatlakoztam volna hozzá.

A béketárgyalások, békekezdeményezések sosem elegendőek”

– fogalmazott Robert Fico.

Az ellenzéki pártok vezetői szerint a miniszterelnök kihasználta a nemzeti ünnepet, hogy feszültséget keltsen és haragot szítson. Erről beszélt Branislav Gröhling, a Szabadság és Szolidaritás elnöke. „Akkor süllyedt a legmélyebbre, amikor a rákhoz hasonlította a liberalizmust. Ezzel tulajdonképpen háborút hirdetett a demokrácia és a szabad verseny jelentette értékek ellen” – fogalmazott a liberális ellenzéki párt elnöke.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia vezetője felszólította a miniszterelnököt, hogy ne sértegesse azt a több százezer szavazót, akik a választások során a szabadság, egyenlőség és a jobb jövő gondolatai reményében adták le a voksukat. „A miniszterelnök a merénylet utáni első nyilvános beszédében a rákhoz hasonlította a liberalizmust és a progresszivizmust. Szerinte így festhet a béke” – reagált a második legnépszerűbb szlovákiai párt vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Robert Fico szívesen tartott volna Orbán Viktorral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást