Nyitókép: Niall_Majury/Getty Images

Újra kampánytéma: lassú víz módszerrel vinnék vissza a briteket az EU-ba

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. június 13. 15:51
Legalább az európai közös piacba, de hosszabb távon akár az Európai Unióba is visszaléptetnék az Egyesült Királyságot a brit liberális demokraták. A választás váratlan kiírása nyomán a párt most adta ki a programját: a közeledéssel a vásárlók és a fiatalok nyernének.

A brit Liberális Demokraták megígérték: azért fognak harcolni, hogy a szigetország visszalépjen az európai közös piacba (ami az északír határ körüli súrlódásokat is megszüntetné), és távlati céljuk az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozás. Erről Sir Ed Davey, a párt vezére beszélt, amikor a héten bemutatta a frissen elkészült választási programot. Az előzmény, hogy Rishi Sunak miniszterelnök sokakat sokkolva július 4-re hozta előre az idén esedékes választásokat.

Elemzők szerint a vesztésre álló konzervatív kormányfő el akarja kerülni a várható őszi energiaár-emelések után valószínű még nagyobb vereséget. A liberálisok közben a negyedik legerősebb párttá csúsztak vissza, pedig David Cameron konzervatív miniszterelnök első kormányában még koalíciós partnerként foglaltak helyet. Viszont mindig is Európa-pártiak voltak, és ellenezték a brexitet. 2019-ben emiatt (továbbá az egyetemi tandíjak szószegő módon történt korábbi megemelése miatt) súlyos vereséget szenvedtek.

Ed Davey azonban továbbra is azt vallja, hogy

„Nagy-Britanniának vissza kell térnie Európa szívébe”.

A konzervatívokat azzal vádolta meg, hogy „megmérgezték a viszonyt a legközelebbi szomszédokkal és aláásták a szigetországba vetett bizalmat”.

Elismerte, hogy a most meghirdetett cél – az áruk szabad mozgását biztosító – közös piacba való visszatérés kemény dió lesz. Tanulva a párt korábbi katasztrofális kampányából, Davey most visszafogottabb, és azzal próbálja magához csalogatni a választókat, hogy szorosabb viszonyt ígér Európával.

„Amint a bizalom és barátság kötelékeit megújítottuk, és a konzervatívoknak a kétoldalú kereskedelmet károsító sebei elkezdenek begyógyulni, formálisabb és stabilabb szintre készülünk emelni a brit–EU viszonyt, hogy belépjünk a közös piacba” – áll a pártprogramban.

Davey szerint apró lépésekkel kell haladni, de rövidesen sokkal jobb alkut lehet kötni, mint „Boris Johnson borzalmas megállapodása. Ez segíteni fogja a gazdaságunkat, a kisvállalatok exportját, a gazdákat, a halászokat, és mérsékli az árakat az üzletekben” – ígérte.

A liberális demokrata vezető szerint első számú feladat egy „jó kereskedelmi megállapodás” megkötése, „ami után

mobilabbá tesszük fiataljainkat Európában”

(ezzel viszont burkoltan elismerte, hogy a közös piac az emberek szabad mozgásáról is szól – miközben Nagy-Britanniában is forró téma a migráció, és sokan még a legálisan érkező külföldiek számát is megritkítanák).

A fiatalokra kacsingatva a párt amerikai mintára legális kannabiszboltokat hozna létre, hogy fellépjen a jelenleg feketén és bűnbandák által terjesztett, sokkal erősebb hatású „skunk”-marjihuána káros hatásai ellen. A helyi szlengben „libdemeknek" nevezett párt a legvagyonosabbak vállalati adóját emelné, miközben a jelzálogok és a folyók szennyezésének leszorítását is ígéri. Ugyanakkor a felmérések szerint a libdemekre a választóknak csak 11 százalék szavazna, ami a negyede a Munkáspárt tetszési indexének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lassú víz módszerrel vinnék vissza a briteket az EU-ba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást