Nyitókép: Sean Gallup

Fokozódik a gazdák elégedetlensége: traktorok lepik el a cseh határátkelőket is

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. február 14. 17:49
A gazdák szerint rontja az európai piacot az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala. A cseh termelők ezért már hétfőre is tüntetést terveznek Prágába, amelyet közel ezer traktorral szeretnének blokád alá vonni.

Az egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdák a közelmúltban számos európai országban tiltakoztak az Európai Unió zöld politikája ellen, amelynek célja az üvegházhatású gázok uniós kibocsátásának csökkentése. A termelők a növekvő költségekre, illetve az általuk tisztességtelennek tartott külföldi versenyre is panaszkodnak.

Az agrárdelegációk az elmúlt két nap a Varsó melletti Otrebusyban az uniós politikával kapcsolatos problémákról és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól tárgyaltak Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztossal. A Cseh Agrárkamara tájékoztatása szerint Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Lettország szervezetei átadták a követeléseiket a lengyel biztosnak. Ezek közé tartozik a mezőgazdasági termelők új környezetvédelmi szabályok betartása miatti kompenzációja, a bürokrácia enyhítése és a támogatási rendszer átláthatóbbá tétele, valamint az uniós piacra irányuló ukrán termelés jobb szabályozása.

Felszólították továbbá a közép- és kelet-európai gazdaszervezeteket, hogy február 22-én közösen vonuljanak traktoraikkal a határátkelőkhöz.

„Követeléseink összehangolásával és közös fellépéssel van csak esélyünk felhívni a figyelmet arra a kétségbeejtő helyzetre, amelyben az európai mezőgazdaság jelenleg van, és csak így tudunk nyomást gyakorolni az európai és cseh politikusokra” – mondta Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke, hozzátéve, hogy ha az Európai Bizottság nem nyújt be azonnali tervet a problémák megoldására, akkor újabb tiltakozó akciók lehetnek a határátkelőkön.

Arról viszont még nem született döntés, hogy a cseh utakat is blokád alá vonják-e. A kamara március 1-jéig adott határidőt Marek Výborný cseh mezőgazdasági miniszternek a változtatások megtárgyalására.

Ha a tárcavezető a jelzett határidőig nem talál a gazdák számára elfogadható megoldást, akkor a Cseh Agrárkamara támogatni fogja az országos gazdatüntetéseket.

Néhányan azonban nem várják meg a márciust, és már jövő hétfőn azt tervezik, hogy Prágába vonulnak a traktoraikkal. Bohumír Dufek, a Mezőgazdasági Szakszervezet elnöke blokád alá akarja vonni a cseh fővárost, és arra számít, hogy közel ezer traktor érkezik Prágába.

Az érdekvédelmi szervezetek viszont nem egységesek abban a kérdésben, hogy csatlakozzanak-e a visegrádi négyek és a balti országok gazdái által kezdeményezett február 22-i tiltakozásokhoz. A Cseh Magángazdálkodók Szövetsége nem kíván részt venni a demonstrációban.

„Az árszabályozás vagy bizonyos import- és exportáruk betiltása szerintem túlmutat azon, amit elő akarunk mozdítani, mivel az európai piacon vagyunk” – jelentette ki Jaroslav Šebek, a Cseh Magángazdálkodók Szövetségének elnöke, aki szerint a tiltakozó cseh gazdák kormányváltást akarnak és azt, hogy szakértői kormánya legyen Csehországnak, amit ők nem támogatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Február 22-én ellepik a cseh határátkelőket a traktorok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást