Nyitókép: Guy Smallman/Getty Images

Brit orvossztrájk: kevés az alkalmazott és az ágy, hazaküldenék a kórházakból a betegeket

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. január 6. 19:05
„Vigyétek haza a rokonaitokat a kórházból!” – ezt üzente a brit egészségügyi szolgálat a hozzátartozóknak az orvossztrájk közepette. A személyzet hiánya miatt ugyanis egyre nagyobb terhelés alá kerülnek a baleseti osztályok.

Folytatódik a brit „junior doktorok” eddig példátlan munkabeszüntetése és a brit egészségügyi szolgálat, az NHS arra kéri a családtagokat, hogy vigyék haza azokat a szeretteiket, akiket formálisan kiengednének a kórházból. Azért szólították fel erre a rokonokat, mert

nincs elég ember, aki a normális eljárási rendet betartva, hivatalosan ki tudná engedni a kórházból a pácienseket.

Több regionális egészségügyi szervezet arra kéri a családokat, hogy sürgősen jelentkezzenek hozzátartozójukért, mert ágyakat akarnak felszabadítani.

Az úgynevezett junior doktorok – azaz azok a kórházi orvosok, akik 9 évnél rövidebb ideje praktizálnak – lépcsőzetesen 35 százalékos béremelést követelnek. Azzal érvelnek, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentették a fizetésüket, és ezért a héten hatnapos sztrájkot indítottak.

Az őket képviselő Brit Orvosi Kamara és az NHS között közben egyre inkább elmérgesedik a vita – írja a The Telegraph című lap. Csütörtökön az orvosszakszervezet egyik vezetője azt mondta: „az NHS gyűlöli az orvosokat” és „összezár a kormánnyal”, amely nem hajlandó újabb fizetési ajánlattal előállni. Előtte azonban a kamara mondott nemet 20 esetben is arra a kérésre, hogy a junior doktorok felvegyék a munkát a betegek biztonsága érdekében. A kérdés mostanra ideológiai vitává fajult.

A legtöbb brit konzervatív lap felháborodottan számol be a fejleményekről, a baloldali médiumok szerint viszont „nem a betegbiztonságról van szó, hanem politikai nyomást fejtenek ki az orvosokra”. A Spectator című konzervatív magazin ugyanakkor megemlíti, hogy a junior orvosok átlagfizetése még most is magasabb, mint egy átlag dolgozóé „és pár éves gyakorlat után már a duplájához közelít majd”.

A magazin idézi a kamara által a sztrájkolóknak kiküldött WhatsApp „gyakori kérdések” üzenetet: maximum az éves fizetés 365-öd részét veszítik el a sztrájkkal. Közben arra is emlékeztet:

Skóciában a junior doktorok elfogadták a 12 százalékos béremelést, szemben a 35 százalékot követelő angolokkal.

Közben azonban szinte egész Anglia területén kritikussá nyilvánították a helyzetet és a kórházak úgynevezett „fekete figyelmeztetéseket” adtak ki, miután a baleseti osztályok azt üzenték az embereknek, hogy csak „életveszély esetén” forduljanak hozzájuk.

Ezzel párhuzamosan példátlanul sok influenzás és covidos beteg kerül most a kórházakba és az Angliát sújtó áradások óriási káoszt és baleseteket okoznak.

Az egészségügyi vezetők szerint a kórházi orvosok „az év legrosszabb hetét” választották ki a sztrájkra.

Érdekes módon a január 9-ig tartó, hat napos munkabeszüntetés már nem izgatja annyira a brit médiát – pénteken a lapok egy celeb tévés műsorvezető férjének halálhírével voltak tele: igaz, az 56 éves férfiről szóró híradásoknak is van egészségügyi vonatkozása: három éven át küzdött a „hosszú Coviddal”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Családi segítséget kértek a brit kórházak az orvossztrájk közepette
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást