Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Komoly kifogások" miatt leváltották a magyar nemzetiségű rendőrfőkapitányt Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. október 27. 16:06
Csütörtöktől már nem a magyar nemzetiségű Hamran István vezeti a szlovák rendőrséget. A szerdán kinevezett új belügyminiszter ugyanis első intézkedései egyikeként leváltotta Szlovákia országos rendőrfőkapitányát. A miniszter szerint komoly kifogások merültek fel a rendőrfőkapitány politikai és személyes hozzáállásával kapcsolatban. Az ellenzék szerint a kormány megkezdte a tisztogatást.

Az új szlovák belügyminiszter nem várta meg, hogy Hamran István önként távozzon, máris leváltotta az országos rendőrfőkapitányt. Matúš Šutaj Eštok, a Hlas párt által jelölt tárcavezető csütörtökön hívta vissza tisztségéből a rendőrfőnököt, három nappal azelőtt, hogy Hamran önként távozott volna. Az országos rendőrfőkapitány ugyanis már korábban kijelentette, ha a Smer alakít kormányt, nem várja meg, amíg menesztik posztjáról, hanem önként fogja kérni a felmentését. Hamran István úgy tervezte, előbb találkozik az új belügyminiszterrel, hogy beszámoljon a rendőrségen belüli aktuális helyzetről, ezt követően pedig távozik posztjáról.

Matej Neumann belügyi szóvivő úgy tájékoztatott, a leváltás oka, hogy komoly kifogások merültek fel a rendőrfőkapitány politikai és személyes hozzáállásával kapcsolatban, a miniszter pedig

fenntartásainak adott hangot az illegális migráció ügyének kezelésével kapcsolatban is.

„A miniszter hangsúlyozta, hogy ha a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően akarja teljesíteni valódi küldetését, akkor ez a lépés elkerülhetetlen. A tárca minden törvényes lépést előkészít annak érdekében, hogy a posztot a lehető leghamarabb egy megfelelően kinevezett rendőrfőkapitány töltse be” – mondta a belügyminisztérium szóvivője. A tárca egyúttal bejelentette, hogy a Poprádi Járási Rendőrkapitányságra osztották be Hamran Istvánt, valamint, hogy az ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőkapitány Rastislav Polakovič lesz. A tárca a lehető legrövidebb időn belül szeretné kinevezni az új országos vezetőt.

Peter Pellegrini, az új belügyminisztert jelölő párt, a Hlas elnöke elmondta, egyelőre nem született döntés, ki lesz az új, hivatalosan kinevezett rendőrparancsnoka Szlovákiának. „A miniszter lendületét ismerve nem fog sokáig várni az új kinevezéssel” – jegyezte meg Pellegrini, akinek

meggyőződése szerint egy büszke rendőrnek kell lennie az új vezetőnek, aki mögött már reális teljesítmények vannak.

Az ellenzéket nem lepte meg Hamran István menesztése. Grendel Gábor, a OĽaNO-ról a héten Szlovákiára átnevezett párt magyar képviselője elmondta, a „rendőrség vezetése már korábban a jelenlegi kormánypártok céltáblájává vált. Ezzel a lépéssel maga a rendőrfőnök és a közvélemény is számolt”.

Hamran Istvánt 2021 szeptemberében nevezték ki Szlovákia országos rendőrfőkapitányává azt követően, hogy elődje, Peter Kovařík lemondott, miután hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsította őt az ügyészség. Jelenleg Hamran az egyetlen tisztviselő, aki azonnali hatállyal távozik a rendőrségtől. A rendőrfőkapitány helyettesei, valamint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatója az év végéig maradnak pozíciójukban.