Nyitókép: Forrás: Twitter/Latin American Military Aviation

Szlovákia vadászgépeket adna Ukrajnának - de megteheti?

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. március 16. 11:53
Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök megerősítette, hogy a MiG-29-esek átadásáról nemzetközi egyeztetések után döntenek.

Ukrajna a február elején Brüsszelben megtartott európai uniós csúcson kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek átadását az orosz agresszor elleni védekezéshez.

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök akkor kijelentette, Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tudjon tenni a kérésnek. Azt is leszögezte, teljes egyetértés van a kormányban a hadifelszerelés átadásáról, és arra az alkotmánnyal összhangban kerülne sor. A nemzetközi tárgyalások befejeződése után tájékoztatják a nyilvánosságot.

Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig közölte, hogy Szlovákia már nem fogja használni a MiG-jeit,

és nincs jelentőségük az ország védelme szempontjából, viszont 900 millió dollárnyi ellentételezést kaphatna értük az ország, melynek részét képezné az Egyesült Államoktól kapott haditechnikai felszerelés. A megbízott tárcavezető azt is megerősítette, hogy a vadászgépeket Lengyelországgal közösen adnák át, a tárgyalások még folynak.

Ezek után merült fel az a probléma, hogy egy ideiglenesen megbízott ügyvezető kormány hozhat-e döntést a vadászgépek átadásáról, és felmerült, hogy a parlament dönthetne erről, vagy olyan határozatot fogadhatna el, amellyel felhatalmazza erre a kormányt. A törvényhozás külügyi bizottsága csütörtökön foglalkozik a vadászrepülők átadásának körülményeivel.

A védelmi miniszter szerint a kormánynak jogában áll döntést hozni a MiG-ek átadásáról.

Más véleményen van azonban Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke, aki szerint a vadászgépek átadása az Oroszországgal szembeni nyílt ellenségeskedés megnyilvánulása lenne. A lépést egyúttal alkotmánysértőnek tartja, és helyteleníti, hogy a parlament nem vitatta meg a kérdést.

A parlamenten kívüli Republika párt szintén visszautasítja a vadászgépek átadását és alkotmánysértőnek tartana ilyen lépést. A párt szerint ezzel Szlovákiát az ukrajnai konfliktus részesévé tennék. A párt vezetői a szerdai sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy

ideiglenesen megbízott kormánynak nincs felhatalmazása vadászgépek más országnak való átadására,

és ezzel feltehetően hivatali jogkörrel való visszaélést követne el.

Az ügyvezető szlovák kormány azonba nemcsak a MiG 29-esek átadásával nyújtana újabb katonai segítséget Ukrajnának, hanem emellett növelné a lőszergyártás kapacitását is Szlovákiában.

Jaroslav Naď védelmi miniszter úgy tájékoztatott, hogy a lőszergyártás már megduplázódott, és most további száz százalékkal akarják növelni a termelést. Jelezte, hogy a kérdésről egyeztetni fog Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal annak szlovákiai látogatása során. Az európai biztos a héten jelentette be, hogy az Európai Unió intézkedéseket hoz az Ukrajnának szánt lőszerek gyártását illetően, 11 európai ország 15 vállalata venne részt ebben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia vadászgépeket adna Ukrajnának
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást