Nyitókép: MTI/AP/AFP pool

Újabb kínos karácsonyi fotó kísérti Boris Johnsont

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. december 16. 15:59
Újabb kínos bizonyíték került elő arról, hogy a brit miniszterelnöki stáb tavaly karácsonykor megsértette a karanténszabályokat. Ebben az időszakban vezettek be újabb lezárást, megkeserítve az ünnepet sok szabálykövető brit számára. Közben a kormányzó toryk egy időközi választás miatt aggódhatnak.

A 2020-as Downing Street-i karácsonyi buli története olyan makacsul üldözi Boris Jonhsont, mint Dickens Karácsonyi énekének főhősét, Scrooge-t a kísértet.

Maga a brit kormányfő nem volt jelen az eseményen, amelynek részleteit – azaz, hogy szabálysértő volt-e a gyűlés – eddig igyekezett tagadni. Most egy új fotó jelent meg egy másik buliról, amit a Konzervatív pártközpontbantartottak az időszakban. Azt látni rajta, hogy a beosztottak a konyhában pózolnak, szorosan egymás mellett, és poharukat emelik az ünnep alkalmából. A kép közepén ott van Shaun Bailey, a toryk londoni főpolgármester-jelöltje, aki az idén ugyan elvesztette a választást, de meglepetésre megszorongatta a munkáspárt Sadiq Khant.

Ahogy napvilágra került a kép, Bailey lemondott a Londoni Közgyűlés Rendőri és Bűnügyi Bizottsága elnöki posztjáról. Feltétel nélkül bocsánatot kért, de azzal magyarázkodott, hogy a „gyülekezést” néhány beosztott tartotta és ő egy gyors köszöntő beszéd után távozott. Baileyről ismert, hogy nem fogyaszt alkoholt.

A képen szereplők némelyike karácsonyi tematikájú pulóvereket vagy kiegészítőket visel – egy részük gyorsan törölte is közösségi média profiljait. Volt egy helyi képviselő, aki közölte, hogy nem jelölteti újra magát az önkormányzati választásokon.

A Times című lap szerint ez a parti meglehetősen „fergeteges” volt, és a mulatozók kárt okoztak egy ajtóban. A bulit tavaly december 14-én tartották, amikor a Londonban érvényben lévő szabályok tiltották a különböző háztartásban élők beltéri találkozóit. Nem sokkal az esemény előtt a kormány közölte: szigorítások jönnek – és ezek két nappal később életbe is léptek.

Konzervatív források megpróbálták Bailey stábjára kenni a teljes felelősséget, jelezve, hogy Darren Mott pártfőnök tudott róla és nemtetszését fejezte ki. Négy résztvevő az esemény után egy héttel fegyelmit kapott – mindez azért lényeges, mert egy másik buliról, a Downing Street-i miniszterelnök stáb partijáról a videó csak egy évvel később került elő, csak ennek hatására kezdtek hullani a fejek.

Közben a toryk a csütörtökön rendezett észak-angliai időközi választás miatt foghatták a fejüket. A parlamenti mandátumról azért kell újra dönteni, mert lemondott képviselőségéről a konzervatív Owen Paterson, aki cégeknek lobbizott a kormánynál, és még fizetést is kapott ezért.

Választókörzete bombabiztos tory-fellegvár: a párt szinte 200 éven át magáénak tudhatta. Most viszont a Patterson-ügy és az illegális karácsonyi partik nyomán sok helyi hithű konzervatív szavazó fordult el a párttól, adta hírül a szintén konzervatív Telegraph című lap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb kínos karácsonyi fotó kísérti Boris Johnsont SZVETNIK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást