Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megkésettnek érzik a szükségállapotot Csehországban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. november 26. 16:47
Éjféltől Csehország is szükségállapotot hirdetett a rendkívül rossz járványhelyzet miatt. Betiltották a karácsonyi vásárok megrendezését, este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők és a bárok. A hamarosan kormányra lépő ellenzék szerint elkésett és elégtelen intézkedést hozott a kormány. Miloš Zeman államfő az eredeti tervek szerint pénteken nevezte volna ki Petr Fialát, az októberi választásokon győztes ODS párt vezetőjét Csehország új kormányfőjévé, de Zemannál csütörtökön kimutatták a koronavírust, ezért kórházba szállították, a kinevezés pedig elmaradt.

A cseh kormány az eredeti tervek szerint pénteken döntött volna a koronavírus elleni szigorításokról. Két nap alatt azonban annyit romlott a járványhelyzet, hogy az intézkedések meghozatalával nem várhattak a tervezett időpontig, és a kormány már csütörtöki rendkívüli ülésén döntött arról, amit eddig elutasított, azaz, hogy ismételten kihirdesse a szükségállapotot.

„Az egészségügyi veszély miatt és a koronavírus terjedésének megállítása céljából 30 napra szükségállapotot hirdetünk” – jelentette be Andrej Babiš, Csehország leköszönő miniszterelnöke. A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással egészen idén április közepéig.

A kabinet döntésének értelmében:

  • Péntektől este 10 órától reggel 5 óráig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok.
  • A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóegységek, és ételt csak elvitelre adhatnak ki.
  • Minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás.
  • Betiltották a karácsonyi vásárok, piacok megrendezését is, a karácsonyfák és a karácsonyi hal árusításának kivételével. Az egész évben üzemelő vásárok, piacok azonban továbbra is nyitva maradhatnak.
  • A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken – társasági összejöveteleken, bálokon – a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták.
  • A temetéseken való részvétel nincs korlátozva.
  • A tömegrendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk az oltási igazolásukat vagy azt, hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke bírálta a kormányt, amiért késve döntött az óvintézkedésekről. „Attól tartok, hogy sajnos újabb szigorítások bevezetésére is szükség lesz” – jegyezte meg a főorvos. A helyzet Morvaországban a legsúlyosabb, ahol már nem tudnak több beteget fogadni a kórházak, ezért mentőautóval és helikopterrel szállítják a betegeket Prágába. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget kellett átszállítani a fővárosba.

Az ország első embere, Miloš Zeman köztársasági elnök ugyancsak kórházi ápolásra szorul. A cseh államfőt másfél hónapig tartó kórházi kezelés után csütörtökön délelőtt hazaengedték, majd délután kiderült róla, hogy elkapta a koronavírust, így azonnal vissza is vitték őt a prágai Központi Katonai Kórházba. Jiří Ovčáček elnöki szóvivő Zeman állapotával kapcsolatban nem adott pontosabb információkat, azt viszont közölte, hogy szombaton már kiengedik a kórházból, és vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, az októberi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét. Erre a hivatalos aktusra a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Miloš Zeman kórházba szállítása miatt az államfő munkaprogramját lemondták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megkésettnek érzik a szükségállapotot Csehországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást