Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

A szén-dioxid-válság miatt „törölhetik” a brit karácsonyt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. szeptember 21. 17:06
„A szén-dioxid-hiány miatt törölhetik a karácsonyt” – ezzel a sokkoló megjegyzéssel jellemezte a vezető brit pulykatenyésztő és -feldolgozó cég a földgáz drágulása nyomán előállt szén-dioxid-válságot, amely hatalmas hullámokat vet a brit élelmiszer-ágazatban.

A Magyarországon is érdekeltségekkel rendelkező Bernard Matthews Nagy-Britannia legnagyobb baromfitenyésztő és -szállító cége. A földgáz, és így az általa generált elektromos áram árrobbanása következtében sok más brit élelmiszercég között őket is elérte az úgynevezett „szén-dioxid-válság”. Ennek nyomán kongatta meg a vészharangot Ranjit Singh Boparan tulajdonos, akinek a megjegyzését úgy interpretálta a brit sajtó, hogy

„törölhetik a karácsonyt”, mert nem lesz elég pulyka.

A háttérben két nagy brit műtrágyagyár bezárása áll, amelyek a meredeken emelkedő földgázárak miatt szüntették be a működést. A műtrágya mellékterméke az élelmiszerágazat számára fontos szén-dioxid. Ezt egyrészt az állatok humánus levágása során használják kábításhoz, másrészt a segítségével hosszabbítják meg a különböző élelmiszertermékek tárolási idejét, kulcsfontosságú a mirelit termékek előállításához, és persze

szén-dioxid nélkül nem készülhet szénsavas üdítőital vagy sör sem.

Mint Boparan elmondta, kevesebb, mint száz nap maradt karácsonyig, és a cég keményen dolgozik azon, hogy további ezer alkalmazottat vegyen fel az élelmiszer-ellátás biztosítására. „A szén-dioxid probléma hatalmas pofon, ezzel a tönk szélére kerültünk. Az ágazat már amúgy is munkaerőhiánytól szenved” – fogalmazott.

Kiszolgáltatottság és mirelithiány

Az elmúlt héten a Brit Húsfeldolgozók Szövetségének főnöke, Nick Allen is megkongatta a vészharangot. „A gazdasági miniszternek sürgősen össze kell ülnie a vezető szén-dioxid-előállítókkal, követelve, hogy koordináljanak a fennakadások minimalizálására. Emellett információval kell ellátni a vállalkozásokat, hogy vészforgatókönyveket tudjanak kidolgozni” – vélekedett. A válság megmutatta, hogy a brit élelmiszer-ellátási lánc négy–öt észak-európai cégnek van kiszolgáltatva – tette hozzá.

Az Independent című lap szerint

napokon belül érezhető lesz a szupermarketekben a szén-dioxid-hiány hatása, és hiány alakulhat ki fagyasztott ételből.

Az egyik nagy áruházlánc, a Waitrose már le is állította fagyasztott árú házhoz szállítását.

Kwasi Kwarteng miniszter szombaton tárgyalt a főbb brit energiaellátókkal és azt írta a Twitteren, hogy „egyelőre nem kell aggódni” a földgázellátás miatt. Ez azonban nem válasz arra, hogy mit fog lépni a brit kormány arra, hogy az amerikai CF Industries Holdings nevű cég leállította két brit műtrágyaüzemét.

Egy norvég cég, a Jara is bejelentette, hogy több európai gyárában visszafoghatja a termelést, ami tovább fokozza a szén-dioxid-hiányt.