Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images

A britek is oltani kezdik a tiniket – de csak egy dózissal

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. szeptember 14. 17:02
A brit tisztifőorvosok azt javasolják, hogy az egészséges 12–15 éves gyerek is kapjanak Covid-védőoltást. Mindez azután történt, hogy egy héttel ezelőtt egy tudományos tanácsadó testület nem volt hajlandó hasonló ajánlást kiadni. A kormány másként döntött.

Nagy-Britanniában is indul az egészséges 12–15 éves gyerekek koronavírus elleni beoltása, de nem azért mert ennek túlzott egészségügyi haszna lenne. A brit kormány Egyesített Vakcinatanácsadó Bizottsága szeptember elején nem javasolta az oltást, és azt mondta: annyira alacsony kockázatot jelent a gyerekeknek a koronavírus, hogy a vakcina csak „marginális előnyt” nyújthat.

Hasonló érvet hangoztatott most, hogy mégis döntöttek az oltási programról, a brit kormány vakcina ügyekkel megbízott minisztere. Nadim Zahawi szerint felkérték a négy államalkotó nemzet tisztifőorvosait, hogy konzultáljanak a Királyi Gyermekgyógyász Kamarával. Nem csak a potenciális vírusfertőzést, de a fertőzött gyerekek elzárása miatti mentális egészségügyi kockázatokat és a tanulmányi eredmények alakulását is figyelembe vették.

Ezután döntöttek úgy, hogy egy dózissal indul az egészséges 12–15 évesek oltása. A gyerekek a jövő héttől regisztrálhatnak egy adag Pfizner-vakcinára, ami 55 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a jelenlegi adatok szerint, viszont nagyobb eséllyel véd a kórházba kerülés ellen, még akkor is, ha a gyerekeknél alacsony ennek a kockázata. Maga Zahawi is elismerte, hogy a vakcina csak minimálisan több előnnyel jár és emiatt „nem lesz általános a tini oltási program”.

Érdekesség a briteknél, hogy

a kormány lehetővé teszi, hogy a tinédzserek szembemenjenek a szüleikkel, ha azok meg akarják nekik tiltani az oltást.

A miniszter szerint ez ritka esetekben fordulhat elő, de ha a tizenévest egy elfogadott tudományos skála alapján informáltnak és kompetensnek minősítenek, akkor nemet mondhat a szüleinek – bár először a családot egy orvosi konzultáción próbálják majd „összebékíteni”.

A brit sajtó a hónap elején – eltérő elemekre helyezve a hangsúlyt – idézett egy amerikai tudományos jelentést, amely a 12–17 éves korcsoportban vizsgálta a védőoltás és a Covid-19 miatti kórházi kezelés kockázatait. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben alacsony a kockázat. A két dózis után szívizomgyulladás kockázata a 12–15 éves fiúk körében a legmagasabb, 162 az egymillióból. A 16–17 éves fiúk esetében a szám már csak 97, a 12–15 éves lányok esetében pedig 13 az egymillióból.

Annak a kockázata, az amerikai adatok szerint, hogy „a következő 120 napban” egy egészséges fiú Covid-19-cel kórházba kerüljön 26 az egymillióból. Ezt egyesek úgy interpretálták, hogy nagyobb az esélye a vakcina után szívizomgyulladásnak, mint a vírusfertőzés utáni kórházi kezelésnek. A kutatók a két mRNS vakcinával beoltott fiatalokat vizsgálták.

A hasonló korú tiniket már oltják az Egyesült Államokban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában és Magyarországon is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A britek is oltani kezdik a tiniket - de csak egy dózissal SZVETNIK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást