Nyitókép: Photo by Brandon Bell/Getty Images

Joe Biden belekeveredett a brit–EU kolbászvitába

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. június 10. 14:49
Az amerikai elnök büszke ír gyökereire, és jelezte Londonnak: az északír kereskedelem ügyét úgy kell megoldani, hogy ne fenyegesse az ír sziget békéjét.

Washington vezető szerepének megerősítése, a szövetségesek összekovácsolása Kínával és Oroszországgal szemben – többek között ezek Joe Biden amerikai elnök céljai mostani európai körútján, amelynek első állomása Anglia szörfös-paradicsoma Cornwall és az ott rendezett G7-es csúcs.

Az elnöknek már érkezése előtt sikerült belekeverednie hagyományosan legközelebbi szövetségese – Nagy-Britannia – és az Európai Unió vitájába. És mivel származása miatt szívén viseli az EU-tag Írország sorsát, olyasmi fordulhat elő, amire eddig nem sok példa volt:

Amerika másoké mögé sorolja a brit érdeket.

A Biden-körúttal és a hétvégi G7-es csúccsal párhuzamosan huzakodik ugyanis London és Brüsszel a brexitegyezményhez csatolt észak-ír záradékról. Ennek lényege: hogy ne legyen határ az ír szigeten az EU-tag Köztársaság és a brit fennhatóságú Észak-Írország között (ami aláásná az két közösség békés egymás mellett élését), vámellenőrzésnek vethetők alá a fő brit szigetről Észak-Írországba érkező termékek.

A záradék egyik rendelkezése szerint a hónap végéig, a „türelmi időszak lejártáig” meg kell állapodni az élelmiszerek ellenőrzéséről – máskülönben kirobbanhat a „kolbászháború”. A szerződés értelmében a briteknek nem lesz szabad hűtött húst szállítaniuk Észak-Írországba, így

eltűnhet a boltok polcairól az angol kolbász, a félkész burger és a darált hús.

Maros Sevcovic, EU bizottsági alelnök közölte, az „Unió türelme most már nagyon fogytán van”, amiért a britek nem folytatják le a szükséges élelmiszer-ellenőrzést. Boris Johnson miniszterelnök viszont azt mondja: Brüsszel „jogászkodik”, túlságosan is betű szerint értelmezi az alkut, és hogy ő ezt egyoldalúan figyelmen kívül hagyhatja.

Sefcovic válasza: akkor az EU „gyorsan, keményen, határozottan” reagál majd. Ez akár kereskedelmi háború fenyegetése is lehet, melyben Brüsszel vámokat és kvótákat vet ki. Johnson viszont mindezt úgy közvetítheti a britek felé, hogy a „gonosz unió meg akarja akadályozni az országon belüli szabad élelmiszer- és gyógyszer forgalmat”.

Ebbe a helyzetbe sétált most bele Joe Biden, akinek kormányzata első ránézésre inkább a kistestvér Nagy-Britanniát rakná helyre, mint Európát.

A Guardian című lap egy brit kormányfeljegyzésre utalva azt írta: a londoni amerikai követség és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közvetlenül Lord Frostot, a brit kormány brexitfelelősét figyelmeztette: London felszítja a feszültséget Észak-Írországban, ha nem köt kompromisszumot az északír áruforgalomról.

A Biden kíséretében utazó Sullivan megismételte:

bármely lépés, amely aláássa az ír béke pillérét, a Nagypénteki Békeegyezményt, kiváltja az Egyesült Államok rosszallását.

Az elnök ugyanakkor nem fenyeget és nem intéz ultimátumokat – tette hozzá.

Egyes kommentátorok szerint Washington azzal terelheti a briteket az unióval kötött alku betartására, hogy kilátásba helyez egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Joe Biden belekeveredett a brit–EU kolbászvitába
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást