Nyitókép: MTI/AP/PA/Paul Ellis

A britek tudni akarják, mikor lesz vége a karanténnak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. január 22. 19:58
Fellázad a nép, ha a brit kormányfő nem hozza nyilvánosságra, hogyan akarja feloldani a karanténokat. Erre figyelmeztette Boris Johnsont saját pártja egyik vezető tagja.

„Ha állandóan mozog a célpont, az emberek egy ponton fellázadnak, és lerombolják” – figyelmeztette Boris Johnsont a vezető tory képviselő, Sir Desmond Swayne egy rádióműsorban, hogy kezd fogyni a türelem, mert nem világos, mikor ér véget a karantén.

A brit kormány hetek óta nem mond konkrétumot. Csütörtökön a Covid Helyreállítási Csoport nevű, a kormányzó Konzervatív Párt karanténellenes tagjai által alapított szervezet is nyomás alá helyezte a brit miniszterelnököt, hogy dolgozzon ki exitstratégiát.

A kormányfő korábban nem volt hajlandó válaszolni arra kérdésre, hogy csak nyáron oldhatják-e fel a lezárásokat, a korábbi, február közepére meghatározott időponttal szemben. Johnson péntek estére sajtótájékoztatót tervezett, ama találgatások közepette, hogy a kormány 500 fontot ad a pozitív tesztet produkáló lakosoknak, hogy bátorítsa őket az otthonmaradásra.

Priti Patel belügyminiszter közben azt sugallta:

jobb, ha az emberek nem készülnek külföldi nyaralásra.

Az elhúzódó karanténról történő utalgatások sorában pedig George Eustice brit környezetvédelmi miniszter igyekezett pozitív csomagolásba helyezni a rossz hírt: azt mondta, „reméli, hogy a tavasz végére vagy a nyár elejére a normálishoz közeli állapotba térhet vissza az élet”.

A Kelet-angliai Egyetem két kutatója arról beszélt: bár a védőoltások a társadalom jelentős részének lehetővé teszik a normális élethez való visszatérést, sem a vakcinák, sem a fertőzés szabad terjedése

nem hoz létre olyan nyájimmunitást, amely megvédené az oltáselleneseket a fertőzéstől.

Pénteki adatok szerint a különösen fertőzött Londonban az elmúlt hét során összesen 29 ezerrel – 17 kerületben harmadával – esett a fertőzések száma.

Ami kevésbé jó hír: az Evening Standard nyomozása szerint félmillió olyan fővárosi gyereknél jelentkeztek mentális problémák, akinek korábban nem voltak ilyen gondjai. A helyzetre brit iskolaigazgatók is felhívták a figyelmet, és a lap gyűjtésbe kezdett, hogy rezidens pszichológiai szakértőket telepítsenek az iskolákba.

A lap a brit egészségügyi szolgálat, az NHS adataira támaszkodva írta azt, hogy egy 24 fős osztályban négy gyereknek komoly érzelmi és viselkedési problémái lehetnek, és ezt a „Covid-generáció rejtett mentális válságának nevezte”. Az őszi időszakban 230 százalékkal nőtt például a középiskolások körében az evészavaros és 109 százalékkal az önkárosításos esetek száma az előző tanév hasonló időszakához képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!