Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

"Fény az alagút végén" - csökken a koronavírus brit reprodukciós rátája

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. november 14. 10:58
Hamarosan lazíthatnak a Nagy-Britanniába való beutazásra vonatkozó korlátozásokon.

Pénteken 27 301 új koronavírusos esetet regisztráltak Nagy-Britanniában. Egy nappal korábban 33 470 új fertőzöttről érkezett hír, és az volt az eddigi legmagasabb szám a pandémia kezdete óta. A csütörtöki adat több mint 10 ezerrel volt magasabb, mint a szerdai.

A szigetországban a járvány kirobbantása óta 1,3 millióan fertőződtek meg.

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS orvosi igazgatója, Stephen Powis azonban igyekezett árnyalni a képet és azt mondta, hogy az egyhetes átlag a fontosabb mutató, ami 22 ezer napi fertőzésről szól.

Szakértők szerint azért is félrevezető „rekordokat” emlegetni, mert az első Covid-hullám idején, a hiányos közösségi tesztelés miatt nem volt világos, hányan voltak valójában fertőzöttek.

Látszanak a karantén első eredményei

A szigetország legnépesebb része, Anglia területén egy hete tart a lezárás, és december elején jár majd le.

A brit kormány tudományos tanácsadó szerve, a SAGE tanulmánya szerint érezhető a karantén hatása, mert a vírus terjedési sebességét jellemző, úgynevezett reprodukciós szám már 1 körül jár, és hamarosan 1 alá esik. Ez a szám mutatja, hogy egy vírushordozó személy hány további embert fertőz meg, és amikor 1 fölé emelkedik, akkor drasztikusan felgyorsul vírus terjedése. Szeptember eleje óta nem volt ilyen alaocsny a mutató.

A Zoe nevű mobiltelefonos alkalmazása épülő brit Covid Tünet Tanulmány szerint

már most 1 alatt van a reprodukciós ráta.

Északnyugat-Angliában – amely a legrosszabb számokat produkálta – az R-szám az október elején mért 0,8-ra esett vissza - mondta Tim Spector professzor brit járványügyi szakértő.

Hamarosan enyhítenek egyes korlátozásokat?

Mindez a brit sajtó egy része szerint azt jelenti, hogy „már látszik a fény az alagút végén”. A Sky News pedig arról számolt be, hogy valószínűleg rövid időn belül lazítják a Nagy-Britanniába való beutazásra vonatkozó korlátozásokat.

Várakozások szerint két hétről egy hétre csökkentik a beutazóknak előírt házikarantént, de a brit közlekedési tárca egyelőre nem akarta megerősíteni.

A héten nagy izgalmat váltott ki a Pfizer gyógyszercég és a BioNTech kutatócég újfajta, és 90 százalékban hatékonynak talált RNS-vakcinája. A brit kormány első lépcsőben 40 millió adagot foglalt le, ami 20 millió ember – a lakosság kevesebb, mint egyharmada – beoltására elegendő. A kormány ígérete szerint a védőoltási program már decemberben elindulhat, bár az aktív korú lakosok valószínűleg csak jövő tavasszal kerülnek sorra.

Tesztelik a gyorstesztet

Közben most folyik a fertőzést 30 perc alatt kimutató, „lateral flow” néven ismert és gyorstesztek tömeges kipróbálása Liverpoolban.

A módszer hasonlóan működik, mint a terhességi teszt. Bár csak 70 százalékos pontosságú, mégis, a különösen fertőző személyek és kontaktjaik kiszűrésével nagyban hozzájárulhat, ahhoz, hogy drasztikusan visszaszorítsák a járvány terjedését.