Meg tudnak-e birkózni a britek a brexit és a covid dupla sokkjával?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. november 5. 10:42
Egy brit politikai elemzőközpont szerint az országnak nehéz lesz egyszerre megbirkóznia a brexitből fakadó kezdeti gazdasági nehézségekkel és a Covid-19 új hullámával. Előfordulhat, hogy az önkormányzatok, a kikötők és más intézmények túlterheltté válnak a nyomás alatt.

A Brit Államigazgatási Intézet nevű kutatóközpont borús képet fest a koronavírus-pandémia újabb hullámával és az uniós kilépés után átmeneti időszak végén beköszöntő valódi brexittel szembesülő Nagy-Britanniának.

Miközben ketyeg az óra, de az Európai Unióval folytatott, intenzívebbé vált tárgyalásokon még váratott magára az áttörés, Anglia - a szigetország legnépesebb régiója - a csütörtökön érvénybe lépett általános karanténra készült.

A szigorú intézkedést az angliai Covid fertőzési adatok brutális megugrása tette szükségessé.

Az államigazgatási intézet szerint a már javában dúló második hullám és az év végén ilyen vagy olyan formában beköszöntő "valódi" brexit elviselhetetlen nyomás alá helyezheti

a cégeket, önkormányzatokat és regionális kormányzatokat.

Nem biztos, hogy lesz elég dolgozó mindkét feladatra

Előfordulhat, hogy a brexit miatt érintett önkormányzatokban, a kereskedelmi szabványok betartásáért felelős szervekben és a kikötőkben nem lesz elegendő dolgozó, mert a járvány miatt vagy megbetegszenek vagy a pandémia elleni fellépésre csoportosítják át őket.

"Bár a központi kormánynak az év eleji pandémia-kezelés után sikerült visszairányítani a forrásokat a brexit előkészítésére, a regionális kormányzatoknál és az önkormányzatoknál kevesebben vannak ahhoz, hogy mindkét dologgal egyszerre foglalkozzanak"

- olvasható a Brexit: mennyire áll készen az Egyesült Királyság című tanulmányban.

A szerzők “dupla sokknak” írják le a brexitet és az újabb covid-hullámot.

Tanulmányukat egy nappal aztán adták ki, hogy a Brit Nemzeti Gazdasági és Társadalomkutatási Intézet hasonlóan borúlátó figyelmeztetést publikált.

Ebben arról írtak, hogy a pandémia mellett bekövetkező brexit a jövő év első negyedévében még nagyobb sokkot okoz a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Más országokhoz képest a brit gazdaság lassabban áll majd talpra és hosszú időre visszaesik a hatékonyság.

Mi lesz az ír-északír határon?

Az államigazgatási kérdésekkel foglalkozó kutatóközpont ugyanakkor méltatta, hogy a brit kormány az év végéig átviszi a parlamenten a brexithez kapcsolódó fontosabb törvényeket. Ezek között említették a bevándorlásról és a mezőgazdaságról szóló jogszabályt.

Viszont kérdéses, hogyan fog működni az uniós támogatásokat felváltó, úgynevezett “Brit Jóléti Alap” és hogyan fogják belőle támogatni a gazdasági fejlesztést vagy a tudományt.

A jelentés szerint nem lehet időben végrehajtani a zökkenőmentes áruforgalmat biztosító, úgynevezett észak-írországi protokollt, mivel január 1-re nem áll fel a szükséges informatikai rendszer és nem lesznek telepítve a szükséges határőrizeti posztok sem az uniós-brit határként funkcionáló ír-északír határon.

Így a brit kormány nem tudja betű szerint végrehajtani az Unióval kötött kilépési egyezményt.

Fennáll a veszély, hogy masszív kamionsorok alakulnak ki például a liverpooli és más kikötőkben. Ha viszont vámellenőrzés nélkül áramolhatnak az áruk Írország és Nagy-Britannia között, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az EU egyszerre tárgyal vele és indított eljárást London ellen

A britek és az európaiak között aláásta a bizalmat a brit kormány törvényjavaslata, amely részben felülírná a válási egyezménynek az ír határra vonatkozó részét.

Mivel a britek ezt nem vonták vissza a határidőig, az EU eljárást indított. Ezzel párhuzamosan azonban a 24. órában is folyik az alkudozás a jövőbeli kereskedelmi viszonyról.

A tét, hogy fennmaradjon a vámmentes kereskedelem a két oldal között és elkerüljék a nagyobb gazdasági sokkot.

A brit államigazgatási kutatóintézet szerint sok brit cégnek olyan anyagi csapást okozott a pandémia, hogy nincs elég pénze az esetleges megállapodás nélküli brexitre való felkészülésre.