Nyitókép: MTI/AP/PA/Steve Parsons

Brit belügyminiszter: növekszik a magányos terroristák támasztotta veszély

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. június 23. 10:44
A brit belügyminiszter szerint növekszik “a magányos terroristák” támasztotta veszély. Priti Patel azután beszélt erről, hogy egy szombati tömeges késelésben három embert megölt és többeket megsebesített egy vélhetően radikalizált támadó.

Hét hónap alatt harmadszor fordult elő, hogy egyedül fellépő terrorista hajtott végre támadást brit földön - mondta parlamenti felszólalásában a brit belügyminiszter.

Priti Patel a Londonhoz közeli Reading városban elkövetett szombati tömeges késelés után mondott beszédet.

A feltételezések szerint három piknikező barátot egy parkban lemészárló támadót a közelben elfogták. A líbiai származású 25 éves Hairi Szaadallah-t gyilkosság, majd külön terrorcselekmény elkövetésének gyanújával tartóztatták le.

A brit Habeas Corpus törvény kimondja, hogy vádemelés híján maximum egy napig lehet valakit vizsgálati fogságban tartani, de a terrorizmusra vonatkozó törvények alapján ez a fogvatartás meghosszabbítható - így a férfi ellen szombatig gyűjthetnek bizonyítékot, hogy aztán vádat emeljenek ellene.

Inkább egyedül, kiszámíthatatlanul támadnak

A mostani támadást megelőzően februárban támadt késsel a járókelőkre egy magányos terrorista a London déli részén fekvő Streatham kerületben. Novemberben pedig a terrorizmus miatt elítélt, de feltételesen szabadlábra került Usman Khan késelt meg két embert egy londoni híd közelében, mielőtt a járókelők leteperték és a rendőrök lelőtték volna.

A radikális iszlámista ideológia által motivált terroristák egyre inkább a magányos akciókat választják a korábbi, nagyszabású összehangolt támadásokkal szemben. Egy olyan, alapos tervezést igénylő atrocitást, mint a New York-i ikertornyok ellen elkövetett 2001 szeptemberi támadás vagy a 2005-ös londoni robbantások, már könnyebb megakadályoznia a biztonsági szolgálatoknak - jegyezte meg a Financial Times című lap.

Patel brit belügyminiszter szerint

"világos, hogy növekszik a magányos elkövetők támasztotta veszély. Ezeket a terroristákat ugyanaz az aljas gyűlölet egyesíti, ami elutasítja az országunk által vallott drága értékeket: a tisztességet, a toleranciát és a tiszteletet"

- mondta.

A hithű brexit-párti, és az európaiak szabad mozgását a brit EU-kilépés után gyorsan korlátozni kívánó Patel hétfőn ellátogatott a readingi támadás helyszínére és helyi rendőrökkel találkozott. Elmondta, hogy a támadót elfogók között tiszti hallgatók is voltak.

Kínos kérdések: ez a támadó is gyanús volt, mégsem figyelték meg

A brit kormány számára ugyanakkor ebben az esetben is felmerült kínos fejlemény, hogy a támadó - Hairi Szaadallah - rajta volt a brit belső elhárítás listáján. Végül úgy döntöttek, hogy nem fordítanak rá több forrást és leállították a megfigyelését.

Patel azzal vette védelmébe a szolgálatokat, hogy 2017 óta 25 tervezett terrortámadást akadályoztak meg - ezek közül nyolcat jobboldali radikális csoportok akartak végrehajtani.

A februári késelés után a brit kormány megszüntette a lehetőséget, hogy a terroral összefüggő - tehát nemcsak konkrét támadások - miatt elítélt, de jó magaviseletű rabok büntetését automatikusan felülvizsgálják. A módosítás azonban csak az újonnan elítélteket érintette.

Patel most azt mondta: “a brit kormány nem fog habozni új törvényeket bevezetni”, de konkrétumokról nem beszélt. “Világos az üzenetem. Gyors lesz az igazságszolgáltatás, támogatni fogjuk az áldozatokat” - ígérte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Brit belügyminiszter: növekszik a magányos terroristák támasztotta veszély
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást