Nyitókép: Andrew Parsons

Johnson karantént lazít a fenyegető "Munkapokalipszis" miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. június 8. 17:07
Karantén-könnyítésre kényszerül Boris Johnson. A brit kormányfő azért enged, mert felvázolták neki, hogy a nyár folyamán 3 és félmillió munkahely szűnhet meg, ha nem lép. Ennek nyomán a héten közlik, hogy a vendéglátóhelyek szabadtéri részeit megnyithatják és esküvőt is lehet rendezni a szabad ég alatt.

„Krisztusom!” – a Sunday Times című lap szerint így kiáltott fel Boris Johnson brit miniszterelnök, amikor elé tárták a számokat: ha nem „nyitják meg” a vendéglátóipart, akkor három és félmillió munkahely tűnhet el.

Ennek nyomán a Johnson-kormány jelentősen irányt módosít a Covid-19 járvány kezelésében – írta kormányforrások utalva a vasárnapi lap.

A héten várható új intézkedések között van, hogy

  • lazítják a szabályozást és megnyithatnak a pubok, kávézók és éttermek szabadtéri helyiségei,
  • törlik a temetések és esküvők tilalmát, július elejétől immár 10 ember részt vehet a szertartásokon,
  • tervezik a szabadtéri esküvők engedélyezését is,
  • emellett július elején nyithatnak a fodrászok,
  • lehet majd „egyénileg imádkozni” templomokban,
  • „utazási korridorokat” próbálnak létrehozni a népszerű külföldi nyaralóhelyekre.

A Sunday Times állásvesztő „vérfürdőnek” írta le az elhúzódó karantén támasztotta veszélyt. Egyik forrása pedig kreatív módon megváltoztatta a klasszikus film címét és „Munkapokalipszis most”-nak nevezte, mit jelenthet, ha a vendéglátó és szolgáltató ágazat cégei nem tudják hamarosan felvenni a munkát.

Hónapok múlva derülhet ki a gazdasági kár

Még néhány hónapig tart az a kormányprogram, amelyben a kabinet magára vállalta a kényszerszabadságra küldött dolgozók havi fizetésének 80%-t, de kezd elfogyni a pénzt. Félő, hogy a program leállása után tömegek veszítik el a munkájukat, ami súlyos csapást jelent majd a brit gazdaságra.

Johnson hat minisztert bízott meg azzal, hogy júliusra dolgozzák ki a gazdaság fokozatos újraindítását.

Tudományos tanácsadók viszont arra figyelmeztetnek: rizikós a lazítás, mert a sokat emlegetett „R-szám”, a fertőzési ráta a veszélyes 1-es érték körül jár. Ha a mutató meghaladja az 1-t, akkor gyorsan terjedni kezd a vírus.

Csökkentik a biztonságos távolságot

Alok Sharma brit gazdasági miniszter a héten holland és dán kollégájával tárgyal arról, hogyan csökkentették országaikban a sokáig emlegetett két méterről egy méterre a biztonságos távolságot.

Ebben támogatja a vendéglátó ágazat.

„Ha két méter a távolság, akkor a normál forgalom 30%-t produkáljuk, ha 1 méter, akkor a 70%-t – tehát a siker és a kudarc közötti különbségről beszélünk”

– mondta Kate Nicholls, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezérigazgatója.

Közben a British Airways légitársaság, amely kénytelen a földön tartani gépparkját, beperelte a brit kormányt az országba belépőkre kiszabott két hetes karantén miatt. A cég szerint jogellenes az intézkedés, a kormány „nem adott jó magyarázatot a szigorú lépésre”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!