Nyitókép: MTI/EPA/Bryan R. Smith

Elemzők: változás jöhet a pénzpiacokon

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. április 6. 15:16
Hétfőn emelkedéssel nyitottak a világ tőzsdéi a koronavírus-halálozások lassuló üteme miatt. Az olaj ára viszont tovább csökkent, mert késtek a túlkínálat csökkentéséről szóló szaúdi-orosz tárgyalások.

Bizakodó volt a hangulat a pénzpiacokon hétfő reggel. A befektetőket némileg megnyugtatták a nyugat-európai országokból érkező hírek, amelyek szerint mérséklődött a koronavírussal összefüggő halálozások növekedési üteme.

A határidős amerikai részvények 4%-os emelkedést produkáltak az ázsiai tőzsdék 2 és 4% közötti növekedési teljesítménye nyomán, miután Trump elnök arra utalt, hogy az Egyesült Államokban is hasonló a halálozási trend.

Londonban a FTSE index 3,2 %-os pluszban nyitott, a német DAX pedig 4%-kal magasabban állt reggel, mint a múlt heti záráskor.

„Örömteli a piaci stabilizálódás, de valami nagyon törékeny” – mondta a Societé Générale csoport Ázsiai befektetési stratégiai igazgatója.

Szakértők azonban úgy gondolják,

hogyha a halálozások növekedési üteméről szóló hírek továbbra is biztatók maradnak, akkor néhány napos emelkedés várható a tőzsdéken.

Közben a nyersanyagpiacon a Brent-típusú kőolaj hordónkénti ára 4 dollárt esett annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország csütörtökre halasztotta eredetileg hétfőre tervezett tárgyalását a kitermelés szabályozásáról.

Egyszerre bírálják Kínát politikája miatt és várják tőle a gazdaság beindítását

Kínában egy nemzeti ünnep miatt zárva voltak a pénzpiacok, így azok nem tudtak reagálni azokra a hétvégi hírekre, amelyek szerint emelkedett az országban a fertőzések és a tünetmentes esetek száma is – bár igaz, hogy a szám hivatalosan 30 alatt maradt.

Kínát nyugaton ugyanakkor hatalmas dezinformációs kampánnyal vádolják. A brit parlament külügyi bizottságában ködösítéssel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) félrevezetésével vádolták Pekinget, valamint azzal, hogy a kezdetekben megpróbálta elkendőzni, mi történt. „Ez életekbe került” – írták a jelentésben.

A piacok viszont közben azt várják, hogy mikor indul meg felfelé a kínai gazdaság és más ázsiai gazdaságok is. Fontos lesz, hogy az egykori Covid-19 epicentrumban, Vuhan városában miként oldják fel a karantént és a korlátozásokat. Elemzők ugyanakkor megjegyezték, hogy Kínában sok dolgozónak még mindig izolálnia kell magát vagy be kell tartania a biztonságos távolságot, hogy elkerüljék a járvány második hullámát.

A pandémia hatására a legtöbb befektető egyébként az állampapírokban keresett menedéket, és ezek hozamai rekord alacsony szintre süllyedtek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!