Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Már a saját tábora is üti a brit kormányt a kevés teszt miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. április 1. 20:20
Az ismétlődő bírálatok nyomán felpörgeti a koronavírus-tesztelést a brit kormány. A szigetország különösen az okoz felháborodást, hogy nem széleskörű a tesztelés az egészségügyi dolgozók között. A kormány szerint a szükséges alapanyagokból van hiány.

Kénytelen lépni a brit kabinet, mert most már a kormányhű média sem riad vissza a betegsége miatt karanténba kényszerült Boris Johnson és miniszterei bírálatától.

A kritikusok szerint a számok magukért beszélnek: Németország heti 500 ezer tesztet hajtott végre, míg a briteknek csak ennek kevesebb mint ötödét tudták produkálni.

Ígérget a brit kormány, de nehéz csitítani a kedélyeket

A kabinet nevében a lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszter, Robert Jenrick szólalt meg, azt ígérve, hogy a héten már 15 ezerre futtatják fel a teszteket, ami még mindig kevés másokhoz képest.

A keddi adatok 24 óra alatt alatt 27%-kal több ember halt meg Covid-19-ben, mint az előző nap.

Az egyik áldozat – sokkoló módon – egy 13 éves fiú volt, akinek nem voltak más jellegű egészségügyi problémái.

A britek eddig jobbára a kórházba került betegeket tesztelték és kevés kapacitás maradt magukra az egészségügyi dolgozókra.

Ugyan a hétvégén több mint 900 orvost, mentőst, ápolót és nővért is teszteltek, de a késlekedés feszültséget szül.

„Tegyétek helyre a teszt-baklövést” – szólt a kormányhoz általában ideológiailag közel álló Daily Mail című lap szalagcíme. Egy másik konzervatív lap, a Telegraph, az utóbbi időben már többször bírálta Boris Johnson miniszterelnököt, aki éppen ebben az újságban kezdte karrierjét.

Tényleg nincs elég nyersanyag a tesztekhez?

Az egyik kabinetminiszter, Michael Gove azzal magyarázkodott, hogy hiány van a tesztekhez szükséges vegyszerekből. A kormány világszerte kooperál olyan cégekkel, amelyektől ezeket be lehet szerezni – mondta.

A Brit Vegyipari Szövetség viszont közölte: bár nő a kereslet, a reagens anyagok gyártása folytatódik és azokat leszállítják a brit egészségügyi szolgálatnak.

A brit ellenzék szerint a kormány nem rendelt eleget, bár a cégek felajánlották, hogy legyártják azt a mennyiséget, ami az országnak kell.

„Ezek gyakran ugyanazok a cégek, amelyek a németországi tesztek vegyszereit előállítják. Brit cégek is képesek a gyártásra, de nem kérték fel őket. Ezért van hiány”

– mondta Bill Esterson munkáspárti képviselő.

A kormány azzal védekezett, hogy többféle vegyületre is szükség van és „nem mindegyik elérhető mindig” Nagy-Britanniában „a kívánt mennyiségben”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!