Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Daniel Dal Zennaro

Olasz adatok: tünetmentes a fertőzöttek közel fele

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. március 11. 09:10
A teszteredmények szerint az új típusú koronavírus-fertőzöttek közel felénél „minimális vagy semmilyen” tünet nem jelentkezik. Közben a hatóságok figyelmeztették a fiatalokat: tartsák be az előírásokat, és ne gyülekezzenek!

Az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai azt mutatják, hogy az új típusú koronavírus-fertőzöttek egytizede teljesen tünetmentes, míg 45 százalékuk esetében csak enyhe tünetek jelentkeznek.

Az adatok szerint a fertőzések 22 százaléka sújtja a 22 és 50 év közötti korcsoportot.

A hírt felkapták szakértők. Dr Muge Cevik, a skóciai St Andrews Egyetem virológusa azt írta a Twitteren, hogy az adat megerősíti: a COVID-19

„nem az idősek betegsége... Minden korcsoport terjeszti a fertőzést. Különösen azok járulnak hozzá a járványhoz, akiknél minimális tünetek jelentkeznek és jól érzik magukat”.

Felgyógyult egy 100 éves ember

Valószínűleg kivételes esetről van szó, de az orvos szavaira rímelt, hogy a kínai Vuhan városában gyógyultnak minősítettek egy 100 éves, Alzheimer-kórban szenvedő férfit, aki két hete került kórházba koronavírus fertőzéssel.

Visszatérve Olaszországra, a vasárnapi 100 halálesethez képest szerdán hajnalban már 500 körül járt a COVID-19-hez kapcsolható elhalálozások száma és több, mint 9100 fertőzöttet tartottak nyilván. Ezzel Olaszország a második legfertőzöttebb ország a világon Kína után.

A fiatalok buliznának - a hatalom nem engedi

Giuseppe Conte miniszterelnök kedden jelentette be, hogy szigorú közlekedési és egyéb korlátozásokat vezetnek be Itália teljes területén azért, hogy lassítsák a járvány terjedését.

Conte bírálta azokat a fiatalokat, akik a február 21-i közegészségügyi szükségállapot-bejelentés ellenére estén tömegesen összegyűlnek.

„Nem engedhetjük meg, hogy folytatódjon ez az éjszakai élet” – mondta ki a fiatalok számára nehezen emészthető szavakat.

Figyelmeztette a fiatalokat az egészségügyi ajánlások betartására a Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, Silvio Brusaferro is.

Sötét képet festenek az olasz orvosok

Egyes olasz orvosok háborús helyzethez hasonlították a mostani állapotokat, mert nekik kell eldönteniük melyek azok a betegek, akik kórházi ágyhoz juthatnak a túlterhelt rendszerben.

A milánói Sacco kórház fertőző betegségek osztályát vezető főorvos, Dr Massimo Galli sötét képet festett a jövőről:

„Sajnos még csak az elején tartunk”

– mondta.

Közben a bevezetett látogatási korlátozások miatt zavargások törtek ki olasz börtönökben. Bár sok helyen megfékezték a rendbontókat, kedden még 10 börtönben tartott a lázadás, amelynek nyomán 12 elítélt vesztette életét.

A Reuters jelentése szerint a legtöbben kábítószer-túladagolásban haltak meg, miután a rabok megrohamozták és kifosztották a börtönklinikákat. Hétfőn 50 elítélt szökött meg Foggia város börtönéből és keddre csak 22-t sikerült ismét elfogni. Tudósítók megjegyzik: az olasz börtönök különösen túlzsúfoltak: több, mint 61 ezer elítéltet tartanak bennük fogva, ami 10 ezer fővel több, mint amire tervezték azokat.

Közben a drákói olasz intézkedések nyomán betiltották a tömegrendezvényeket, bezárták a mozikat és korlátozták az országon belüli utazásokat is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Olaszország: tünetmentes a fertőzöttek közel fele
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást