Nyitókép: Leah Millis

Megerősödve indulhat neki újraválasztási kampányának Donald Trump

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. február 6. 10:47
Győzelmi beszédre készült csütörtök hajnalban Donald Trump, miután az amerikai szenátus mindkét vádpontban felmentette az impeachment eljárás alá vont elnököt. Trump megerősödve került ki a perből, ami újabb csapás demokrata pártbeli ellenfelei számára.

"Szenátorok, mit mondotok?" – tette fel régies nyelvezetet idézve a kérdést a vádeljáráson elnöklő legfelsőbb bírósági főbíró, John Roberts, ezt követően pedig Donald Trump eddigi legnagyobb politikai győzelmét aratta. A szenátorok ugyanis pártállás szerint ártatlannak vagy bűnösnek mondták ki őt, és az ártatlanságra szavazó republikánusok voltak többségben. Mivel kétharmaduk így szavazott, "Donald John Trumpot minden vádpontban fel kell menteni" – jelentette be az eredményt a főbíró.

A republikánus oldalon egyedül Mitt Romney volt elnökjelölt szavazott a két vádpont egyikében Trump ellen. Romney érzelmes beszédében felháborítónak és súlyosan rosszak nevezte az elnök magatartását az ukrajnai haditámogatási botrányban. Hozzátette: meg akarta mutatni a gyerekeinek és az unokáinak, hogy elvégezte a feladatát, amit az ország elvárt tőle. Cserébe a republikánusok haragja zúdult rá, az ifjabb Donald Trump azonnal az eltávolítását követelte a szenátusi konzervatív frakcióból.

A demokratapárti vezetők illegitimnek nevezték az eredményt, mert "a kamu bíróság elutasította a tényeket és nem volt hajlandó tanúkat meghallgatni" – mondta Chuck Schumer szenátor - és további, Trump-ellenes vizsgálatokat ígértek.

A felmentés után röviddel már jött is az első Trump-tweet, egy videó, amiben azon viccelődött, hogy örökre hivatalában marad. Azt ígérte továbbá, hogy délután hosszabb választ az általa "impeachment kacsának" nevezett eljárásra.

A Fehér Ház hivatalos nyilatkozata közben azt jegyezte meg, hogy „teljes mértékben igazolták és felmentették” az elnököt.

Donald Trump leváltása soha nem volt reális opció és az eredmény az lett, hogy a politikus tetszési indexe ismét emelkedik, gyakorlatilag borítékolható, hogy ő lesz pártja elnökjelöltje.

Bár saját pártjában is nyíltan elhangzott, hogy igenis nyomást gyakorolt Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden demokratapárti elnökaspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyei miatt, még a kritikus republikánus szenátorok is azt mondták, hogy ez nem indokolta a leváltását.

Trump így most úgy indulhat neki a 2020-as versenynek, hogy akár ő lehet az első elnök, akit újraválasztanak azután, hogy vádeljárás alá vonták.

Mindeközben a demokrata oldalon kisebbfajta káosz alakult ki a fokmérőnek tartott iowai előválasztás botrányba fulladt szavazatszámlálása és a továbbra is késő adatok miatt.

Adam Schiff, a Trump elleni eljárást egy bulldog makacsságával vezető demokrata kongresszusi képviselő pedig azzal tette színesebbé a szappanoperát, hogy közölte: Trump képes lenne pénzért visszaadni Alaszkát az oroszoknak.

Ezt megelőzően a játszótéri viselkedés látványosan megjelent Trump kongresszusi országértékelő fellépésén. Az elnök nem volt hajlandó kezet rázni Nancy Pelosi demokratapárti alsóházi elnökkel, aki később színpadiasan széttépte a Trump-beszédet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megerősödve indulhat neki újraválasztási kampányának Donald Trump
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást