Nyitókép: MTI/EPA

Kőkemény üzenetet küldött Szíriával kapcsolatban Erdogan elnök

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. október 16. 12:35
Soha nem lesz tűzszünet - ezt üzente Erdogan török elnök Donald Trumpnak. Azt is közölte, hogy nem érdeklik az országa elleni szankciók. Közben a török- és immár kurd-szíriai erőket orosz járőrök tartják egymástól távol a vitatott területen.

Hiába sürgetik külföldi vezetők, Reccep Tayyip Erdogan nem hallgat rájuk és nem hajlandó leállítani a több oldalról bírált észak-szíriai offenzívát, melynek során csapatai megpróbálják visszaszorítani az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciákat a határtól.

Miközben az amerikai kongresszus szankciókkal fenyegeti Ankarát, a török elnök makacsul ellenáll. Tudósítók előtt azt mondta:

„arra sürgetnek, hogy hirdessek tűzszünetet, de mi soha nem hirdetünk tűzszünetet!”.

Erdogan közölte: nem zavarja, hogy a korábbi kurd erősségben, Manbizsben megjelentek a szíriai kormányerők, őt csak az érdekli, hogy ne maradjanak ott kurd harcosok.

„Amíg nem tisztítjuk meg a régiót, addig nem tudunk tűzszünetet hirdetni” – magyarázta politikáját az azerbajdzsáni türk fórumról hazatérőben egy repülőn az elnök, miután mások mellett találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is.

Erdogan egyik fontos tárgyalópartnere Vlagyimir Putyin orosz elnök volt – aki látszólag Törökország riválisaival, a szíriai kormánnyal, Iránnal és az Egyesült Államok által magára hagyott kurdokkal vonta szorosabbra a viszonyt. Ennek ellenére Erdogannal is jó a kapcsolata és a török elnök szerint egyetértettek abban, hogy „meg kell akadályozni a konfliktust a török és a szíriai kormánycsapatok között, és

tiszteletben kell tartani Szíria területi integritását.”

Mindez zöld utat adott annak, hogy orosz szárazföldi egységek egyfajta ütközőegységként válasszák szét a török és szíriai erőket. Manbizs mellett megjelentek a szíriai és orosz zászlóval díszitett orosz páncélozott járművek, megerősítve, hogy Moszkva befolyásos tényezővé lépett elő a térségben az amerikai csapatok kivonulása nyomán.

Ők olyan gyorsan távoztak, hogy rendben és üresen hagyták korábbi táboraikat – egy orosz tudósító videóra is vette az egyik bázist, amikor oda bevonult a szíriai hadsereg.

„Tegnap ők voltak itt, ma mi. Nézzük meg, hogyan éltek és mit csináltak” – mondta az el-Szadíja faluban talált elhagyott amerikai bázison Oleg Blohin, akit gyakran látni orosz zsoldosok társaságában. Blohin elmondta, hogy még mindig működik a klímaberendezés az amerikai sátrakban.

A bázisról később a Kreml szócsövének tartott RT televízió arab szerkesztősége is publikált egy klipet:

A szíriai kormányhadsereg a kurdokkal sebtében megkötött alku nyomán vonult északra. Putyin közben figyelmeztetett: nem szabad hagyni, hogy a kurd őrizetben lévő Iszlám Állam-harcosok megszökhessenek - az utóbbi napokban családtagjaik egy része elmenekült egy táborból - és meghívta Erdogant, hogy a közeljövőben látogasson el Moszkvába.

Mindeközben Törökország több NATO-szövetségese bírálta a török offenzívát és szerdára tanácskozást hívtak össze a kérdésben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erdogan nem hirdet tűzszünetet Szíriában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást