Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Magyarul is megköszönte a szavazatokat a szlovák elnökválasztás győztese

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. április 1. 09:11
A magyarlakta régiókban kapta a legtöbb voksot a 45 éves ügyvéd, Zuzana Čaputová, akinek személyében először lesz női elnöke Szlovákiának.

Zuzana Čaputová nyerte az elnökválasztás második fordulóját, ő lesz Szlovákia első női elnöke. Az elnökválasztás szombati második fordulójában a szlovákiai választópolgárok 41,79 százaléka szavazott, alig 7 százalékkal kevesebben, mint a két héttel ezelőtt megtartott első fordulóban.

A független jelöltként induló, az ellenzéki pártok támogatottságát élvező Čaputová kapta a szavazatok 58,4 százalékát, 1 056 582-en szavaztak rá.

Ellenfelére, a szintén független, de a Smer kormánypárt támogatásával induló Maroš Šefčovičra 752 403-an szavaztak, ez a voksok 41,6 százalékát teszi ki. Maroš Šefčovič az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke elsősorban az északi és a keleti járásokban volt népszerűbb. Szlovákia történelmében ötödször választottak államfőt közvetlen választással.

"Lehet, hogy azt gondoltuk, hogy a tisztességesség a politikában a gyengeség jelévé válik, de ma láthatjuk, hogy ez az erőnk is lehet.

Azt gondolhattuk, hogy a liberálisok és a konzervatívok közti határ átléphetetlen, és látjuk, hogy át tudtuk hidalni.

Ne örüljünk az ellenfeleink szomorúságának, nézzünk előre, mert van kire és mire támaszkodnunk” – mondta Čaputová, aki a kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is megköszönte a szavazatokat. A 45 éves Zuzana Čaputová ügyvédként és polgári aktivistaként indult az elnökválasztáson a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt színeiben, amelynek az alelnöki pozícióját töltötte be.

Számos szlovákiai politikus, többek között Andrej Kiska leköszönő államfő, Peter Pellegrini miniszterelnök, Andrej Danko házelnök és Bugár Béla a Híd elnöke, valamint Šefčovič is gratulált Zuzana Čaputová győzelméhez. Külföldről elsőként Guy Verhofstadt az Európai Parlament liberális frakcióvezetője köszöntötte Szlovákia új államfőjét.

A magyarlakta régiókban az első fordulóhoz hasonlóan Zuzana Čaputová fölényes győzelmet aratott.

A Dunaszerdahelyi járásban a lakosok közel 84 százaléka szavazott rá, a Komáromiban közel 73 százalékkal diadalmaskodott. A déli járásokban ezúttal is elmaradt a részvételi arány a 42 százalékos országos átlagtól, a lakosok csupán 24-35 százaléka járult urnákhoz.

Čaputová június 15-én veszi át az elnöki hivatalt Andrej Kiska leköszönő államfőtől, ezután a hagyományokhoz hűen először Csehországba látogat.

Elmondta, hogy találkozni akar a kormánypártok képviselőivel, akikkel a közös nevező megtalálására törekedne. Az új elnök még a második forduló előtt egyeztetésre hívta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának küldöttségét. A találkozón jelezte, hogy megválasztása esetén szeretne egy olyan tanácsadót is a csapatában tudni, aki a kisebbségi ügyekkel foglalkozik, és kapocsként szolgálhat a kisebbségi vonzatú ügyek kezelése terén.