Nyitókép: Komka Péter

Kanyarójárvány a Siemens csehországi gyárában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. március 7. 07:46
A korábbi három műszak helyett most egyben folyik a termelés, csak az állhat be dolgozni, akit beoltottak. Többen kórházba kerültek. Szlovákiában is jelen van a kanyaró, év eleje óta már 80 beteget regisztráltak.

A kanyarójárvány nemcsak Prágában, hanem a Hradec Králové-i térségben felütötte a fejét. Az egyik kisvárosban, Trutnovban a Siemens gyárában csökkenteni kellett a termelést, mert a dolgozók egy része kanyarós lett. Az alkalmazottak körében megkezdték a védőoltások beadását.

A trutnovi üzemben három műszakban dolgoznak az emberek, ám amióta a kanyaró felütötte a fejét a térségben, csak egy műszakban folyik a termelés. Mindezt a cég szóvivője is megerősítette.

"Csak azok a munkások állhatnak be dolgozni, akiket bizonyítottan beoltottak kanyaró ellen, és nem terjesztik tovább a betegséget okozó vírust"

– tájékoztatott Mariána Kellerová.

Az üzemnek összesen 420 alkalmazottja van, közülük már húszan szorultak kórházi kezelésre. Minden munkásnak el kellett mennie kötelező orvosi kivizsgálásra, az eredmények pedig arról árulkodnak, hogy az alkalmazottak közel fele korábban nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltást.

A trutnovi kórházban az influenzajárvány miatt nemrég ért véget a látogatási tilalom, a kanyarójárvány miatt azonban az egész intézményben továbbra is szigorúan tilos a látogatás.

Szlovákiában is jelen van a kanyaró, a járványügyi szakemberek év eleje óta már 80 beteget regisztráltak. Kelet-Szlovákiában a Nagymihályi járásban van a legtöbb kanyarós. Deregnyő községből kezdett el terjedni a betegség.

Elsőként három, Nagy-Britanniából hazaérkező lakos betegedett meg. A többi eset ezekkel van epidemiológiai összefüggésben.

Szlovákiában rendszer szabályozza a kötelező védőoltásokat, ennek alapján óvodába csak olyan gyermeket lehet beadni, akinek egészségügyi állapota lehetővé teszi, hogy közösségben tartózkodjon. "Az orvosi alkalmassági tanúsítványnak tartalmaznia kell a kötelező védőoltásról szóló igazolást is. A törvényi szabályozás arra viszont már nem tér ki, hogy az óvodáknak a felvételnél figyelembe kell-e venniük ezt az igazolást" - jegyezte meg Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A legtöbb kanyarós beteg épp azok közül a kisgyermekek közül kerül ki, akik még nem kapták meg a védőoltást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kanyaró a cseheknél és szlovákoknál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást