Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

May magára haragította a keményvonalas brexithívőket

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. február 14. 09:20
Nem lesz kellemes a Valentin napja Theresa May brit miniszterelnöknek. Saját pártja keményvonalasai arra készültek, hogy leszavazzák a kormány egyik kevésbé lényeges brexitjavaslatát. May számára ez mégis tekintélye további csorbulását jelenti, miközben Brüsszel szerint a brit tárgyalók valójában nem csinálnak semmit.

Kívülről nézve újabb jelentéktelen epizód következik a Nagy Brexit Szappanoperában – ugyanakkor most újabb pozíciókat szerezhet a kormányzó konzervatív párton belül a keményvonalasok tábora.

A radikális brexithíveket tömörítő és megtévesztő nevű Európai Kutatási Csoport, az ERG azzal fenyegette meg Theresa May miniszterelnököt, hogy leszavazzák azt a kormányindítványt, amely szerint Nagy-Britannia nem léphet ki a folyamatot szabályozó és egy átmeneti időszakot beiktató egyezmény nélkül.

Azaz:

vagy elfogadja a parlament a Brüsszellel kidolgozott brexitalkut, vagy csúsztatják az amúgy március végén esedékes kilépés időpontját.

Az ERG-be törömörült keményvonalas brexithíveket mindez mélységesen felháborította – számukra nem lenne akkora dráma, ha az ország március végén „kizuhanna” az unióból és másnap máris új vám- és egyéb szabályok erősítenék Nagy-Britannia és a kontinens elszakadását.

Ha May-t leszavazzák az jelzés lesz Brüsszel felé is, hogy otthon saját pártja egy része is fellázadt ellene, tehát gyenge tárgyalópartner, akinek nem kell engedni. A keményvonalasok ezt úgy fogalmazzák meg, hogy az alku nélküli brexit elvetése gyengíti a britek pozícióit Brüsszellel szemben.

Szerdán azzal volt tele a brit média, hogy a kormány tényleg arra készül, kizárja a rendezetlen kilépés lehetőségét – a fő bizonyíték erre a Brüsszelbe küldött főtárgyalónak egy bárban elhangzott állítólagos megjegyzése volt, hogy May március végén, azaz a kilépési határidő előtt a parlamentnek szegezi a kérdést: vagy elfogadják az ő, egyszer már leszavazott brexitmegállapodását, vagy jelentősen késleltetik az unióból történő brit kilépést.

A kormány hevesen tagadta, hogy felmerült volna a brexit késleltetése, vagy hogy kizárnák a rendezetlen kilépést, de egy szóvivő azt is megjegyezte, hogy a kabinet szeretne „előnyös alkut” elérni, azaz rávenni Brüsszelt, hogy némiképp módosítsa a kilépési egyezményt.

EU-illetékesek közben azzal vádolták meg a briteket, hogy „csak úgy csinálnak, mintha tárgyalnának” és nem nyújtottak be új javaslatot a patthelyzet feloldására.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren adta értésre, hogy a brit oldal semmi újjal nem állt elő: „ha nincs hír, az is jó hír” – írta. Michel Barnier, Uniós főtárgyaló pedig úgy fogalmazott: a jelenlegi megbeszélések a britekkel még csak „nem is nevezhetők tárgyalásnak”.

„Ezek udvariassági látogatások” – mondta egy kiszivárgott beszélgetésben a főtárgyaló. Egy másik EU-diplomata szerint May az időt húzza egészen a kilépést megelőző héten tartandó EU-csúcsig, ahol engedményeket remél elérni. Az unió többször jelezte: nem nyitják meg újra a kilépési alkut, legfeljebb a nem kötelező érvényű politikai nyilatkozatban adhatnak engedményt a briteknek.