Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Száz nap múlva brexit - ha kell, szükségállapottal

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. december 19. 19:08
Közeleg a brexit időpontja, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. Száz nap van hátra, de sok minden még rendezetlen. A brit nagyvállalatok aggódnak, mert úgy vélik, hogy hiányos a felkészülés. Az import- és exportszállítmányok esetleges fennakadásai esetére Theresa May miniszterelnök kész katonai alakulatok segítségét kérni.

A brit nagyvállalatok közös nyilatkozatukban arra mutattak rá, hogy miközben március 29-én Nagy-Britannia mindenképp kilép az unióból, a bonyolult feladat végrehajtását nemcsak az ellenzék obstrukciója teszi még nehezebbé - hiszen a Munkáspárt még arról sem tett le, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be Theresa May ellen -, hanem a kormánypárton belüli elégedetlenkedők machinációi is.

Theresa May eltökélt szándéka, hogy a brexitet akkor is végrehajtsa, ha a kilépésről kidolgozott tervezetet nem fogadja el a brit parlament, tehát

London rendezetlen körülmények között is búcsút mond az uniónak.

A kormány titokban kért erről jogi tanácsot, és egyelőre kizártnak látszik, hogy a brexitről újabb népszavazást tartsanak - mint ahogy azt egyes csoportok követelik.

Nem tudni, taktikázik-e May annak érdekében, hogy szükségállapotot végül ne kelljen bevezetni, és ezért vázolt-e fel terveket arról, mit tesz a kormány, ha március végén megállapodás nélküli brexitre kényszerül. Szerepel például a miniszterelnök terveiben olyan esetleges rendkívüli lépés is, hogy a helyzet rendeződéséig 3500 katona lásson el szállítási és egyéb, ezzel összefüggő feladatokat.

A kabinetnek már tizenegy tagja hajlandó beleegyezni, hogy ha a parlament nem hagyja jóvá a rendezési tervezetet és így következik el a kilépés napja, akkor a kormány időleges érvényű szükségmegoldásokat is bevezessen.

Az is valószínűnek tűnik, hogy rendezetlen brexit esetén alkalmi megállapodásokkal viszonylag simán tovább tud gördülni Nagy-Britannia szekere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
100 nap múlva brexit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást