Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Felkelésre utaló helyzetről beszélnek a francia politikusok

Infostart / InfoRádió - S. Ráduly János (Franciaország)
2018. november 29. 10:27
Tovább radikalizálódhat Franciaországban a sárga mellényesek mozgalma, amelyet egy friss felmérés szerint immár a lakosság 84 százaléka támogat.

A kialakult hangulat kapcsán több vezető politikus „felkelésre utaló” helyzetről beszél, miközben a sárga mellényesek szombaton ismét Párizsba készülnek. Emmanuel Macron kedden egyórás beszédben reflektált az üzemanyagadó emelése következtében kialakult helyzetre.

Kormánypárti körökben arra számítottak, hogy az államfőnek sikerül lecsillapítania a kedélyeket és főleg elfogadtatni a lakosságot sújtó újabb, az ökológiai átmenet jegyében bevezetett üzemanyagadót. Elemzők és ellenzéki politikusok szerint azonban a beszéd éppen az ellenkező hatást érte el: az elnök olajat öntött a tűzre. Az államfői megnyilvánulás lényege mindenesetre az volt, hogy

az adóemelések folytatódnak, de azokat „több pedagógiával” fogja a kormány a lakosságnak elmagyarázni.

Egy a beszéd elhangzását követő felmérés szerint a lakosság 76 százaléka úgy vélte, az államfő nem válaszolt érdemben az embereket foglalkoztató problémákra. De ennél is beszédesebb annak a szerdán közzétett közvéleménykutatásnak az eredménye, amely azt mutatja, hogy a sárga mellényesek követeléseit immár a franciák 84 százaléka támogatja, ami 7 százalékkal magasabb a november 22-én mért szinthez képest.

A sárga mellényesek egyébként durvább tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mondván, úgy tűnik, a kormány csak az erőből ért.

Ezt a következtetést az Indiai-óceánon fekvő, „tengerentúli megyének” számító Réunion-szigetén zajló eseményekből vonták le, az ottani sárga mellényesek több napig tartó kemény tiltakozásait követően ugyanis a prefektus két évre befagyasztotta az üzemanyagárakat. Lényegében hasonló gesztust várnak az „európai” Franciaországban is az elégedetlenkedők, és ehhez minden eszközt bevetnek.

Az elmúlt napokban a sárga mellényesek traffipaxok százait tették működésképtelenné, több településen befalazták a helyi adóhivatalok bejáratait, miközben az ország számos pontján jelenleg is zajlanak az útlezárások és a forgalomlassítások, szombatra pedig újabb tiltakozást szerveznek Párizsban.

Az események kapcsán persze vezető politikusok is sorra nyilatkoznak, közülük talán Segolene Royal egykori szocialista államfőjelölt volt a legkarakánabb, úgy vélve,

Emmanuel Macron valójában „zűrzavart kelt az országban”.

A politikusasszony azt mondta, igazságtalan az átlagemberekkel fizettetni meg az ökológiai átmenetet, miközben a leggazdagabbak által használt repülőgépek, hajók vagy jachtok üzemanyagát semmilyen adó sem terheli. Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy januárban nem csak az üzemanyagadó újabb emelésére kerül sor, hanem az áram ára is drágulni fog, szintén a kormány által meghirdetett ökológiai átmenet következtében. Márpedig úgy politikusok, mint szakértők azt hangsúlyozzák: nem lehet a lakosságot büntetve környezetet védeni, mert az emberek e politika ellen fognak fordulni.