Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Kaliňák jobbkeze lesz az új szlovák belügyminiszter

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. április 25. 14:45
Szlovákiában Denisa Sakovát, Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkezét jelöli a belügyi tárca élére a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer. A Smer, az SNS és a Híd alkotta koalíció elfogadja Saková jelölését, a civil polgári szervezetek szerint mindez rossz hír az igazság érvényesítése szempontjából, mert a legfontosabb tárcát továbbra is Kaliňák irányítja majd a háttérből.

A jelölésről Peter Pellegrini kormányfő azt mondta, olyan emberre van szükség, aki az első perctől vezetni tudja a tárcát, és nem kell egy-két hónapig tapogatódznia, míg megérti, miről szól a belügy.

A jelölést bíráló polgári kezdeményezések nem értenek egyet Denisa Saková személyével, mert Robert Kaliňák jobbkezének tartják,

aki a volt belügyminiszter mellett dolgozott már az előző két választási ciklusban is, ezért nem tekinthető új erőnek a belügyminisztérium élén.

A koalíciós Híd korábban jelezte, olyan jelöltet szeretne látni a belügyminisztérium élén, aki nem osztja meg a társadalmat. Bugár Béla pártelnök elfogadja a Smer jelölését. „Az a fontos, hogy a leendő miniszter asszony hogyan látja el a funkcióját, sikerül-e visszaállítania a rendőrségbe vetett bizalmat, és átláthatóbbá tennie a nyomozásokat” – mondta Bugár Béla.

Zuzana Wink, a Fair Play Szövetség és a Hinni akarunk! nevű kezdeményezés vezetője szerint Denisa Saková jelölése a polgárok, köztük

Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró és jegyese családjának arculcsapása.

Feltette a kérdést, hogyan akarja egy ilyen személy belügyminiszterként visszaszerezni az emberek bizalmát.

Robert Fico Smer-elnök, a Kuciak-gyilkosság miatt lemondott miniszterelnök szerint mindez a demokrácia elveinek tagadása. Úgy fogalmazott, „némi túlzással reagálva a polgári kezdeményezőkre azt mondhatnánk, hogy

a jövőben az elítéltek fognak belügy-, a medvék pedig környezetvédelmi minisztert választani”.

„A politikai hatalom és a koalíció egyáltalán nem fogta fel, mi történt ebben az országban” – szögezte le Zuzana Wink, és hozzátette, Ján Kuciak azért halt meg, amit újságíróként feltárt, s ez a Smer legfelsőbb vezetését is érintette, ami ebben az ügyben teljesen összeférhetetlenné és megbízhatatlanná teszi a pártot. A Hinni akarunk! kezdeményezés felszólította a Smer koalíciós partnereit, hogy legyenek befolyással a miniszteri jelölésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaliňák jobbkeze lesz az új szlovák belügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást