Nyitókép: sportpoint/Getty Images

Cukorbetegség: van, ami a genetikai hajlam ellenére is segít

Infostart
2024. augusztus 30. 06:13
Egy finn kutatás szerint az életmódváltás, rendszeres testmozgás akkor is csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha egyébként genetikai hajlamot mutat rá az adott személy.

Egy három éven át tartó vizsgálat arra jutott, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét a "magas genetikai kockázattal rendelkező" férfiak esetében - írja a Science Alert cikke nyomán a hvg.hu.

Mint írják, nem ez az első olyan vizsgálat, aminek az eredményei azt mutatják, hogy életmódváltással megelőzhető a diabétesz, ugyanakkor a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tudományos lapban megjelent publikáció segít feltárni a gének és a környezeti faktorok szerepét a cukorbetegség kialakulásában.

Ez az első olyan tudományos megállapítás, ami arra enged következtetni, hogy az egészséges életmódra váltás felülmúlhatja a gének hatását is.

A kutatásban résztvevő összesen 600, 50 év feletti férfi csoportos foglalkozásokon vett részt, ahol az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás fontosságát hangsúlyozták. A klinikai táplálkozási szakértőktől mindenki egyéni táplálkozási tanácsadást kapott, valamint útmutatót az étrend kialakításához és az edzésterv elkészítéséhez a hároméves vizsgálati időtartamra. Ezen idő alatt két alkalommal végeztek rajtuk fizikai állapotfelmérést és terheléses cukorvizsgálatot.

A bevont személyek genetikai vizsgálata rávilágított, hogy az önkéntesek nagyjából felének magas, másik felének alacsony volt a 2-es típusú diabéteszre való hajlama. A kontrollcsoportot 345 férfi alkotta, akik nem kaptak segítséget az életmódváltáshoz. Közülük 149-nek volt magas, 196-nak pedig alacsony a genetikai hajlama az említett diabétesz kialakulására.

A 3 éven át tartó vizsgálat eredményeként kiderült, hogy

a tanácsadáson részt vevő, magas genetikai kockázattal rendelkezőknél 6 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye a kontrollcsoport magas genetikai kockázatú tagjaihoz képest.

A csoportok alacsony kockázatú tagjainak eredményei között nem volt említésre méltó különbség - írják.

Továbbá megállapították a kutatók, hogy az életkor előrehaladtával járó káros hatások, mint például a vércukorszint romlása, lényegesen kisebbek voltak a vizsgálati csoportban, mint a kontrollcsoportban. A kutatók szerint, habár a vizsgálatot nőkre is ki kell terjeszteni, illetve nagyobb mintával is el kell végezni, az eredmények egyértelműen rávilágítanak, hogy nem szabad beletörődni abba, ha valaki genetikailag hajlamos a diabéteszre.